Šezdesetdvogodišnji Turčin uprkos sljepoći postao pčelar

MAGAZIN 17.09.2022, 09:24 17.09.2022, 09:25
Šezdesetdvogodišnji Turčin uprkos sljepoći postao pčelar
© AA

Šezdesetdvogodišnji Ahmet Oltulu, iz turskog grada Bayburt, već 37 godina bavi se pčelarstvom. Ono što ga čini posebnim jeste to što mu je sa 20 godina dijagnosticirana nasljedna bolest retinitis pigmentosa, odnosno noćno sljepilo što ga je prije 15 godina dovelo do potpunog sljepila.

Oltulu, uprkos sljepoći proizvodi organski med na obroncima planine Kop, čija nadmorska visina dostiže 2.200 metara.

Poznat je po marljivosti, a pčelarstvo je naučio od svog starijeg brata.

Kada se počeo baviti uzgojem pčela imao je 22 košnice, dok danas brine za 337 košnica, od kojih opskrbljuje svoje osmero djece.

Oltulu je ispričao da je po povratku iz vojske izgubio 30 posto vida te da je u to vrijeme od svog starijeg brata naučio sve o pčelama i pčelarstvu.

Ovim poslom sam se počeo baviti 1985. godine. Tada sam imao 22 košnice. 1990-ih sam povećao broj košnica. Radio sam godinama. Početkom 2000-ih sam izgubio 90 posto vida. Sljepoća mi ne predstavlja prepreku, jer zarađujem za svoju djecu. Lijepo je kad čovjek radi. Ni ja nisam odustao, radio sam, kazao je Oltulu.

Istakao je da je jedini problem u njegovom životu sljepoća, ali da se ne obazire na nju.

Kako kaže, pčelarstvo nije lahko, ali je naučio prepoznavati potrebe pčela po zvukovima koje proizvode i po instiktu.

Ne žalim se. Bog mi je oduzeo vid ali me je opskrbio drugim stvarima, rekao je Oltulu.

Govoreći o medu koji proizvodi Oltulu je kazao da je riječ o visokokvalitetnom organskom medu koji se proizvodi na visokom području koje je bogato raznovrsnim cvijećem.

Med koji proizvodim kupuju i neke farmaceutske firme za pripremu lijekova. Kupuju ga i doktori i poznate ličnosti koje su čule za njegov kvalitet, zaključio je Oltulu.

Izvor: AA / Prijevod: Balkan News

komentari (0)