Farska ostrva: Zemlja koju nastanjuje više ovaca nego ljudi

Izvorni oblik riječi "Farska" znači "ovca"

MAGAZIN 30.09.2022, 11:34 30.09.2022, 11:47
Farska ostrva: Zemlja koju nastanjuje više ovaca nego ljudi
© AA

Farska ostrva, epska zelena oaza koja je u osnovi mali arhipelag od 18 stjenovitih ostrva u Atlantskom okeanu, je zemlja poznata po svojim ovcama. 

Nalaze se sjeverno od Ujedinjenog Kraljevstva i jugozapadno od Islanda. Ova ostrva su autonomna država i jedna od tri zemlje koje čine Kraljevinu Dansku.

Izvorni oblik riječi "Farska" znači "ovca". Populacija Farskih ostrva je 54.000, a broj ovaca u zemlji je više od 80.000. Ove ovce, koje su simbol zemlje i otporne na hladnoću, moguće je vidjeti širom zemlje.

Na ovom malom arhipelagu mnoga ostrva su međusobno povezana tunelima. Neki od ovih tunela prolaze ispod mora. Dugački tunel, dijelom ispod mora, u Torshavnu povezuje se sa jedinim aerodromom u zemlji na ostrvu Vagar. Helikopteri se koriste kao sredstvo javnog prevoza za dolazak do nekih ostrva.

Život na Farskim ostrvima je spor, sa uglavnom praznim i tihim ulicama. To važi čak i za Torshavn, gdje živi polovina stanovništva zemlje, piše AA. 

Većina stanovnika ove ostrvske zemlje živi od ribolova. Luka i njena okolina u Torshavnu jedno su od najživljih mjesta u zemlji.

Na Farskim ostrvima, čija je najviša tačka 950 metara, većinom je vjetrovito vrijeme. U zemlji, gdje veći dio godine pada kiša i snijeg, broj sunčanih dana je prilično mali.

Kuće u Torshavnu, čiji su krovovi prekriveni travom, jedno su od mjesta koja svojim simpatičnim izgledom privlače turiste. 

Čak su i krovovi nekoliko velikih hotela u prestonici prekriveni travom. Pažnju fotografa privlače i niske kuće sa zidovima u boji. Drveće na Farskim ostrvima, koje je u vegetaciji prekriveno travom i patuljastim biljem, doneseno je iz inostranstva i uzgajano.

Vode koje teku kroz udubine između brda i planina vizualno dodaju sjajnu boju Farskim otocima.

komentari (0)