Fatmin poklon slijepim i slabovidnim osobama: "Čitat ću za njih sve dok dišem"

Do sada je pročitala i snimila 70 romana, osim toga pročitala je i 100 udžbenika ali i bezbroj eseja i bilješki za ispite za stručno napredovanje.  

MAGAZIN 21.10.2022, 11:28
Fatmin poklon slijepim i slabovidnim osobama: "Čitat ću za njih sve dok dišem"
© AA

Fatma Čiček Selčuk, profesorica filozofije u Antaliji, već 11 godina dobrovoljno čita knjige za slabovidne i slijepe osobe.

Do sada je pročitala i snimila 70 romana, osim toga pročitala je i 100 udžbenika ali i bezbroj eseja i bilješki za ispite za stručno napredovanje.  

- Kada radim nešto s ljubavlju, to postaje mnogo produktivnije. I ja to živim ovdje. Vidjela sam da mogu slabovidnima dati drugačiji svijet, a ne da im samo pomažem dok prelaze ulicu. Htjela sam im otvoriti viziju , doprinijeti njihovom obrazovanju i učiniti njihov svijet iz snova mnogo pristupačnijim. Vidio sam da mogu to iznijeti na vrh. Možda samo kao kap u moru, ali kako se povećava broj ljudi koji rade ovaj posao poput mene, mislim da će osobe sa oštećenim vidom biti integrisane u društvo na zdraviji način, kazala je Čiček Selčuk.

Danas, nakon pročitanih  brojnih knjiga, slijepi i slabovidni Čiček na ulici prepoznaju po glasu.

- Kada me sretnu nabrajaju mi knjige koje sam pročitala, jednu po jednu. To me je veoma raduje. Imam korisnike koji se posebno javljaju iz Gaziantepa i Malatye i žele da im pročitam knjigu. To me motiviše. Kao učiteljica, veoma sam sretna i ponosan sam kada vidim osobe sa oštećenim vidom koje su postigli uspjeh, dodala je ona.

Čiček Selčuk je naglasila kako nastava nije samo u učionici i da ona čitanjem u biblioteci za slijepe i slabovidne osobe, predaje.

- Nastaviću da čitam za njih sve dok budem disala. Velika je potražnja za našom bibliotekom, ali imamo samo jedan studio. Ako broj studija poraste, povećat će se i broj vokalizovanih knjiga, rekla je Fatma Čiček Selčuk.

komentari (0)