Fotograf Andrej Isaković: "Istanbul Photo Awards" jedno od najboljih takmičenja među fotografima

MAGAZIN 29.04.2022, 12:12
Fotograf Andrej Isaković: "Istanbul Photo Awards" jedno od najboljih takmičenja među fotografima
© AA

"Istanbul Photo Awards" važi za jedno od najboljih takmičenja u svijetu među fotografima, izjavio je srbijanski fotoreporter Andrej Isaković, koji je pobijedio u ovogodišnjoj kategoriji "Pojedinačni sport".

U vrijeme kada je cijeli svijet pokušavao da se prilagodi novoj stvarnosti koju je donijela pandemija koronavirusa, ali i druge krize, fotoreporteri su bilježili historiju snimajući moćne slike.

"Istanbul Photo Awards Anadolu Agency" nije odustao od podrške fotonovinarstvu u ovim izazovnim vremenima.

Isaković, koji radi za Agence France-Presse (AFP), pobjedničku fotografiju snimio je tokom utrke za Veliku nagradu Italije u Monci 2021. godine.

Utrka je tekla uobičajeno, navodi Isaković koji je odlučio ostati do samog kraja jer je, kako je kazao, očekivao da će se nešto dogoditi.

- U prvom trenutku ne razmišljate, reagujete instinktom, nastavljate da slikate, rekao je Isaković, prisjećajući se dramatične scene iz prošle sezone kada su se Max Verstappen (Red Bull) i Lewis Hamilton (Mercedes) sudarili, a Verstappen se na kraju s bolidom popeo na Hamiltonov.

Istakao je da je ponosan što je jedan od pobjednika takmičenja u kategoriji sporta, jer se, kako je kazao, "Istanbul Photo Awards" smatra jednim od najboljih takmičenja u svijetu među fotoreporterima i drugim fotografima”.

Dodao je da je od kolega iz cijelog svijeta dobio brojne poruke, čestitke i pozitivne komentare.

- Kada ostavimo moju sliku po strani i pogledamo druge pobjedničke fotografije, možemo vidjeti da su sve nevjerovatne",rekao je.

Dodao je da je odluku o tome koju će fotografiju poslati na konkurs donijela agencija za koju radi.

Moć fotografija

Isaković je dodao, iako zvuči kao kliše, fotografija ponekad zaista vrijedi hiljadu riječi.

Njegova fotografija je korištena u brojnim svjetskim medijima, na društvenim mrežama, a objavio ju je i sam Lewis Hamilton skupivši hiljade komentara na svom profilu.

- Sve televizije su koristile ovu fotografiju, koja je takoreći snimljena na tradicionalan način fotoaparatom. Dakle, ovo dokazuje meni i drugima koji su se borili za to, da fotonovinarstvo ima svoje mjesto u modernom društvu i donosi vijesti ljudima, rekao je Isaković.

Smatra da je takmičenje "Istanbul Photo Awards" dokaz da jedna fotografija može izazvati mnogo emocija.

Tehnološki razvoj

Navodeći da kao agencijski fotograf mora da dostavlja fotografije pretplatnicima u stvarnom vremenu, Isaković je rekao da u tome pomažu najnovija tehnološka dostignuća u oblasti fotografije.

- Možete prenositi slike iz kamere, možete raditi toliko stvari u kameri, a na kraju će vaš klijent dobiti sliku za nekoliko minuta, rekao je.

Međutim, rekao je da tehnologija može pomoći samo ako je slika moćna.

- Sve što vam treba su kamera i dobro oko, kaže Isaković, dodavši da su instinkt i iskustvo jednako važni.

Nagrađivani fotograf dao je i nekoliko savjeta novajlijama na terenu, a kao prvi i najvažniji korak predložio je "da budu iskreni".

- Ono što mislim jeste da se ne biste trebali igrati sa fotografijama. Ako je ta fotografija za fotoreporterstvo, ona mora da bude o istini, da informiše ljude šta se tamo dešava da ispriča dobru priču, rekao je on.

Na takmičenju koje su ove godine podržali Canon, Turska agencija za saradnju i koordinaciju (TIKA) i Turkish Airlines, dodijeljene su nagrade u sedam kategorija za 19 fotoreportera.

Više informacija o pobjedničkim fotografijama i članovima žirija dostupno je na internet stranici http://istanbulphotoawards.com.

komentari (0)