Genetski modificiran losos na tanjirima Amerikanaca

Iako je napokon pronašla put do svojih konzumenata, genetski modificirana riba već godinama se suočava s pritiscima zagovornika zaštite okoliša...

MAGAZIN 31.05.2021, 16:20 31.05.2021, 16:31
Genetski modificiran losos na tanjirima Amerikanaca
© Internet

Početna berba genetski modificiranog lososa započela je ove sedmice, nakon što je pandemija odgodila prodaju prve takve modifikovane životinje koja je odobrena za ljudsku upotrebu u Sjedinjenim Američkim Državama, rekli su službenici kompanije.

Nekoliko tona lososa, proizvedenih u biotehnološkoj kompaniji AquaBounty Technologies Inc., će biti isporučeno restoranima duž Istočne Obale u kojima označavanje genetski modificirane hrane nije obavezno, izjavila je izvršna direktorica kompanije Sylvia Wulf.

- Utjecaj COVID-a natjerao nas je da preispitamo svoj prvobitni vremenski raspored, jer tada niko nije tražio više lososa, rekla je Wulf i dodala: „Sada smo jako uzbuđeni zbog toga. Žetvu smo tempirali s oporavkom ekonomije i znamo da će se potražnja i dalje povećavati“.

Iako je napokon pronašla put do svojih konzumenata, genetski modificirana riba već godinama se suočava s pritiscima zagovornika zaštite okoliša.

Poziv na bojkot lososa uzgojenog u AquaBounty uglavnom stiže od aktivista kampanje Block Corporate Salmon, koja ima za cilj zaštitu divljeg lososa i očuvanje prava domorodaca na bavljenje održivim ribolovom, javlja Apnews.com.

- Genetski modificiran losos ogromna je prijetnja bilo kojoj viziji zdravog sistema prehrane. Ljudima su potrebni načini da se povežu s hranom koju jedu, kako bi znali odakle dolazi, rekao je Jon Russell jedan od članova kampanje.

Russell je dodao i kako su te ribe nove i kako postoji glasna grupa koja se njoj protivi.

- To je pogromna crvena zastava za potrošače, dodao je Russell.

Uprkos velikim pritiscima, Američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) je u 2015. odobrila AquAdvantage losos kao „siguran i učinkovit“.

Bila je jedina genetski modificirana životinja koja je, navodi Apnews.com, odobrena za prehranu ljudi sve dok savezni regulatori nisu u decembru prošle godine odobrili genetski modificiranu svinju za hranu i medicinske proizvode.

Sa engleskog preveo: Mirnes Baltić 

Priredila: Elmina Muhić 

komentari (0)