Giethoorn, holandsko selo bez cesta za automobile

Ovo selo idealno je za one koji maštaju o mirnijem životu

MAGAZIN 07.05.2023, 11:05 07.05.2023, 11:13
Giethoorn, holandsko selo bez cesta za automobile
© AA

Selo Giethoorn mnogi nazivaju "holandskom Venecijom", jer je pristupačno samo uz pomoć čamaca, javlja Anadolija.

Ovo selo idealno je za one koji maštaju o mirnijem životu.

Nastalo je još i srednjem vijeku, a umjesto puteva ima kanale. Napravile su ga izbjeglice sa prostora Sredozemlja koji su se u ovu regiju doselili oko 1230. godine.

Nalazi se na području Overijssela, a turisti tokom vožnje čamcima, mogu uživati u kućama starim i stotinama godina.

Dok u selu Giethoorn nema ceste za vozila, za prevoz se koriste kanali, pješačke staze, drveni mostovi i biciklističke staze.

Ovo bajkovito holandsko selo sa 176 drvenih mostova, uskim kanalima, historijskim kućama, zelenilom i raznovrsnim cvijećem, godišnje posjete stotine hiljada turista iz cijelog svijeta. U selu živi oko 2.600 osoba koji su tu da pokažu sve ljepote svog sela. 

Posebno se izdvajaju kuće koje podsjećaju na selo Hobbita.

Selo, koje svake godine posjeti oko milion turista, najviše posjećuju turisti sa Dalekog i Bliskog istoka i Turkiye.

Za prevoz se uglavnom koriste čamci u selu, gdje nema prilaza i samo nekoliko kuća na ulazu može se prići vozilima.

Na velikom broju kuća u ovom holandskom selu nalaze se dvoja vrata. Jedna se konstantno koriste, a druga samo u slučaju ženidbe, da mladenci uđu u kuću ili kada se preminula osoba iznosi iz kuće.

Selo, koje je svoj trenutni izgled dobilo nakon dvije poplave 1776. i 1885. godine, sastoji se od kuća izgrađenih oko mnogih međusobno povezanih kanala.

Turističke ture se odvijaju cijeli dan električnim čamcima po kanalima koji okružuju trg, gdje su krovovi kuća prekriveni trskom.

Navodi se da je naziv "Giethoorn", što znači "rogač", dobio jer su prvi doseljenici koji su otkrili ovu regiju pronašli stotine rogača.

Selo Giethoorn, u kojem su snimani dijelovi komedije "Fanfare" iz 1958. u režiji holandskog reditelja Berta Haanstre, steklo je sadašnju reputaciju jer je film pogledalo skoro dva miliona ljudi.

komentari (0)