Godine su samo broj za Oznur: Kliže na ledu, rola, učestvuje u moto-trkama

Pohađa kurseve sviranja saza, gitare, neja, slika i bavi se streličarstvom. Nastoji svoj san o studiranju ostvariti ali i postati reprezentativac Turkiye u streličarstvu.

MAGAZIN 20.12.2022, 13:35 20.12.2022, 13:50
Godine su samo broj za Oznur: Kliže na ledu, rola, učestvuje u moto-trkama
© AA

Pedesetogodišnja Oznur Ajše Turgut živi svoj život onako kako je oduvijek željela.

Zaljubljenica je u motocikle, priprema se za upis na Univerzitet u Erzurumu, voli sport i umjetnost a svojim „šarenilom“ privlači pažnju.

Oznur je majka dvoje djece. Pohađa kurseve sviranja saza, gitare, neja, slika i bavi se streličarstvom. Nastoji svoj san o studiranju ostvariti ali i postati reprezentativac Turkiye u streličarstvu.

Osim toga, Oznur voli klizati na ledu, skijati, i rolati se.

- Život sam provela brinući se o djeci i nakon što su mi djeca odrasla osjećala sam se prazno, priča Oznur.

Oznur je, ističe, umjetnošću i sportom počela da se bavi na nagovor njene djece, koji su doktori.

- Dane sam provodila plačući za svojom djecom. Ne želim više plakati. Moja djeca su na lijepim mjestima i sretni su. U prošlosti, zbog porodičnog i pritiska komšija, klonila sam se svega. Tako je lijepo biti motorista. Ljubav prema tome gajim još od srednje škole. Nastavnici su govorili da sam talentovana. Ali niko me nije držao za ruku. Moja porodica mi nije pomogla. Otišla sam u Omladinski centar Yakutij, a direktor i učitelji, Bog ih blagoslovio, uzeli su me za ruku i tako sam počela, pojašnjava pedesetogodišnja Oznur.

Sagovornica AA ističe da se nikada nije osjećala kao pedesetogodišnjakinja već kao srednjoškolka, jer je uvijek igrala odbojku sa studentima i učestvovala u aktivnostima.

- Mladi ljudi kažu da me jako vole, da sam vrlo aktivna i puna života, unatoč ovim godinama, te da žele biti puni života poput mene. I ja dobijem negativne komentare. Neki me osuđuju, kažu: 'ponašaj se u skladu sa svojim godinama', 'idi sjedi kod kuće'. Ali, nikoga nije briga. Moram biti primjer ljudima, godine nisu bitne. Čovjek mora da se poboljša u bilo kojoj dobi. Trčala sam veoma brzo i rekli bi mi da sam "vjetar".  Imam 50 godina, ali se osjećam kao mlada djevojka, zdrava sam i mirna. Ono što nisam mogla da doživim u prošlosti, sada živim sa sportom i umjetnošću, priča Oznur.

Vrlo često, ističe ona, misle da je strankinja pa je zaustavljaju i pitaju odakle dolazi. No, to njoj nije problem. Oznur živi svoje snove, učestvuje na moto-trkama, upisuje fakultet i živi život punim plućima.

Izvor: AA/Balkan News 

komentari (0)