Hrvatska: Otvorena izložba “A la turka - orijentalni utjecaji na hrvatske narodne nošnje”

Izložba “A la turka - orijentalni utjecaji na hrvatske narodne nošnje” ostaje otvorena u Turskom kulturnom centru “Yunus Emre“ pri Veleposlanstvu Republike Turkiye u Hrvatskoj, u Hebrangovoj ulici u Zagrebu, do 18. decembra ove godine

MAGAZIN 23.11.2022, 09:19 23.11.2022, 09:54
Hrvatska: Otvorena izložba “A la turka - orijentalni utjecaji na hrvatske narodne nošnje”
© AA

Turski kulturni centar Yunus Emre otvorio je izložbu “A la turka - orijentalni utjecaji na hrvatske narodne nošnje” koja je nastala u suradnji s Kulturnim centrom Travno i koja prikazuje fotografije nošnji i narodne nošnje iz Hrvatske i susjednih država s orijentalnim motivima.

Uz demonstracije ukrašavanja narodnog ruha vezom zlatnim koncem i apliciranjem gajtana, na izložbi je prikazan značajan broj fotografija tradicijske nošnje iz svih dijelova Hrvatske, a moguće je razgledati i lutke obučene u nošnje s detaljnim objašnjenjima.

Direktor Turskog kulturnog centra “Yunus Emre“ u Zagrebu Fuat Korkmaz istaknuo je kako je ovo izložba na kojoj se zajedno izlažu hrvatski i turski motivi koji vežu kulture dviju zemalja već stoljećima.

- Na izložbi na izvornim nošnjama i fotografijama vidimo orijentalni utjecaj na narodne nošnje koje su se nosile kroz povijest na ovom području. Utjecaj je toliki da neka odjeća iznimno sliči na odjeću koja se nosila u Anadoliji. Taj utjecaj ne vidi se samo u odijevanju i kroju odjeće, već i u nazivima odjevnih predmeta, na primjer u hrvatskom jeziku postoje turcizmi kao što su bašlija, jašmak, džep, marama, papuča i slično, kazao je Korkmaz, prenosi AA.

Direktor Kulturnog centra Travno i suautor izložbe Josip Forjan naglasio je kako je narodna nošnja važan dio tradicijske kulture, ponajprije hrvatskog sela, koja je prisutna u Hrvatskoj i susjednim zemljama u kojima su Hrvati obitavali i obitavaju kao konstitutivni narod ili nacionalna manjina.

“Nošnja odražava ukupno blagostanje zajednice, društveni, statusni i imovinski status njezinih nositelja te socijalne razlike između bogatih i siromašnih. Značajan utjecaj na odijevanje pojedinih hrvatskih krajeva izvršila je i višestoljetna prisutnost Osmanskog carstva, odnosno tursko-orijentalni utjecaji koji označavaju kompleksan spoj kultura kojega smo dobili posredovanjem Turaka, a obuhvaća elemente turske nacionalne kulture i elemente koje je turska kultura preuzela iz bizantske, perzijske, arapske te kultura dalekoga istoka”, rekao je Forjan.

Dodao je kako su orijentalni elementi posebno vidljivi na nošnjama hrvatskih nacionalnih zajednica u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Kosovu i Srbiji.

Izložbu je otvorila Mirjana Piskulić, načelnica sektora za kulturnu suradnju i europske poslove, izaslanica hrvatske ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek.

Svečano otvorenje nastupom su uveličali glazbenici Tamburaškog orkestra Folklornog ansambla “Ivan Goran Kovačić“.

Izložba “A la turka - orijentalni utjecaji na hrvatske narodne nošnje” ostaje otvorena u Turskom kulturnom centru “Yunus Emre“ pri Veleposlanstvu Republike Turkiye u Hrvatskoj, u Hebrangovoj ulici u Zagrebu, do 18. decembra ove godine.

komentari (0)