Istraživanje: Mačke prepoznaju i reaguju samo na glasove svojih vlasnika, ne na strance

Mačke uglavnom nisu reagovale na glas stranaca koji su ih zvali imenom, ali kada bi čuli svog vlasnika – 10 od 16 mačaka je reagovalo.

MAGAZIN 25.10.2022, 13:47 25.10.2022, 14:08
Istraživanje: Mačke prepoznaju i reaguju samo na glasove svojih vlasnika, ne na strance
© AA

Komunikacija ljudi s mačkama pokazala se vrlo komplikovanom budući da mačke imaju specifičan način komuniciranja i reagovanja na ljude. Najveće kritike mačkama idu upravo „na račun“ njihove nezainteresovanosti. Ipak, najnovija istraživanja pokazuju da su mačke itekako svjesne zvukova koji dolaze od njihovog vlasnika, u odnosu na glasove koji dolaze od stranaca.

Kako piše britanski list „The Guardian“, ovu teoriju dokazalo je istraživanje provedeno na francuskom državnom univerzitetu „Nanterre“ u Parizu, a predvodila ga je naučnica Charlotte de Mouzon.

Tim je istraživao ponašanje 16 mačaka, koje su reagovale na unaprijed snimljene rečenice, a koje je izgovarao njihov vlasnik ili stranac, bilježeći promjene u ponašanju poput micanja ušiju ili repa te širenja zjenica.

Otkrili su da mačke uglavnom nisu reagovale na glas stranaca koji su ih zvali imenom, ali kada bi čuli svog vlasnika – 10 od 16 mačaka je reagovalo. Mačke su također pokazale više interesovanja kada bi čule vlasnika koji izgovara rečenice tonom koji obično koristi i kada se obraća svojoj mački, ali nisu reagovale kada je stranac koristi isti takav ton.

Istraživanje je objavljeno u časopisu „Animal Cognition“ i nova je potvrda teze da su odnosi „jedan-na-jedan“ važni za mačke i njihove veze sa ljudima.

„Dugo se smatralo da su mačke vrlo nezavisna bića koje se zanimaju za ljude samo u smislu hrane i skloništa, ali činjenica je da su vezane za svoje vlasnike, dakle ne za bilo koga ko im se obraća. Zaključak je da su mačke osjetljive i komunikativne“, navodi se u časopisu "Animal Cognitio". 

Da veza između mački i njihovih vlasnika nije „jednosmjerna“ dokaz je i ranija teorija da mačke predu drugačije kada traže hranu od svojih vlasnika, u poređenju sa momentima kada se maze s njima.

Iako ne iznenađuje teorija da mačke bolje reaguju na glasove svojih vlasnika, zanimljivo je da one najvjerovatnije filtriraju beznačajne informacije. To je tvrdnja Rogera Tabora, biologa i autora knjige „100 načina kako da razumijete svoju mačku“.

- Mnogi partneri ne čuju jedni druge jer su fokusirani samo na ono što je njima važno. I mačke također filtriraju informacije, pa ne čudi da na neke stvari ne reaguju pretjerano ili uopće ne reaguju, navodi Tabor. 

komentari (0)