Istraživanje: Zemlje sjeverne Evrope su najsretnije zemlje svijeta

Finska je na prvom mjestu četvrtu godinu zaredom s ocjenom 7,8 (od 10)

MAGAZIN 29.12.2022, 14:54
Istraživanje: Zemlje sjeverne Evrope su najsretnije zemlje svijeta
© AA

Finska je najsretnija zemlja na svijetu i zemlja u kojoj ljudi najbolje žive u 2022, pokazuju podaci izvještaja World Happiness Report.

Kako bi napravili listu najsretnijih zemalja svijeta, stručnjaci su analizirali podatke iz 149 zemalja na osnovu šest kategorija: bruto domaći proizvod po glavi stanovnika, socijalna politika i zdrav životni vijek, sloboda donošenja sopstvenih životnih izbora, velikodušnost populacije te nivo korupcije, piše World population review.

Ispostavilo se da su prvih sedam najsretnijih zemalja na svijetu zemlje sjeverne Evrope. Finska je na prvom mjestu četvrtu godinu zaredom s ocjenom 7,8 (od 10).

Nakon Finske, na drugom mjestu je Danska sa 7,6, potom Švicarska sa 7.5, Island sa 7.5, Holandija sa 7.4, Norveška sa 7.3 i Švedska sa 7.3 bodova.

Mjesto najsretnije zemlje svijeta Finskoj je pripalo zbog sposobnosti da „uskladi politiku sa osjećajem blagostanja, međusobnog povjerenja i podrške“.

Najmanje sretna zemlja na svijetu za život je Afganistan, koji je na 149. mjestu. Ova pozicija se može pripisati niskoj stopi očekivanog životnog vijeka i niskim stopama bruto domaćeg proizvoda po glavi stanovnika. Među posljednjih pet zemalja se nalaze još Zimbabve, Ruanda, Bocvana i Lesoto.

Kada je riječ o regionu, najbolje plasirana zemlja je Slovenija na 29. mjestu, Srbija je na 48. mjestu, Hrvatska na 59. mjestu, BiH na 63. mjestu, Crna Gora na 71. mjestu, Albanija na 91. i Sjeverna Makedonija na 92. mjestu. Rumunija je na 45. poziciji, Mađarska 52, a Bugarska na 86.

komentari (0)