Živo ljudsko blago: 75-godišnjak ukrašava porcelanske ploče posebnim motivima

Njegovi radovi uvršteni su u knjigu „Motivi Kutahye“.

MAGAZIN 08.06.2022, 14:10
Živo ljudsko blago: 75-godišnjak ukrašava porcelanske ploče posebnim motivima
© AA

Sedamdesetšestogodišnji Hamza Ustunkaya u svojoj radionici u Borekčiler mahali  bavi se umjetnošću pločica više od pola stoljeća. On, kako je naveo za AA, iscrtava uzorke motiva jedinstvene za turski grad Kutahyu. Njegovi radovi uvršteni su u knjigu „Motivi Kutahye“.

O posebnosti njegovih radova govori i njegov uspjeh. Ustunkaya je 2020. Godine dobio nagradu „Živo ljudsko blago“ u predsjedničkom kompleksu.

- Kada mi je naš predsjednik Recep Tayyip Erdogan uručio ovu nagradu, obećao sam da ću napraviti porculanski tanjir specijalno za njega. Počeo sam raditi na ukrašavanju i oslikavanju najvećeg tanjira na svijetu, veličine 120 cm. Nakon što za mjesec izađe iz pećnice, poklonit ću našem predsjedniku, govori Ustunkaya.

Ovaj sedamdesetpetogodišnjak posebnu pažnju posvećuje i materijalu od kojeg ppravi pločice. Tako je, priča on, za pločicu koju će pokloniti predsjedniku Republike Turkiye koristio posebnu glinu, koju je pronalazio u pećinama u Kapadokiji.  Ustunkaya već iza sebe ima brojna djela. Jedan od njih je porculanski tanjir presjeka od 107 centimetara a da djelom koje sada izrađuje sa prečnikom od 120 centimetara, Ustunkaya, obara i vlastiti rekord.

komentari (0)