Izvori rijeke Sane proglašeni Spomenikom prirode "Vrela Sane"

Osnovne vrijednosti Spomenika prirode 'Vrela Sane' su izuzetne hidrološke, hidrogeološke, geomorfološke i pejzažne karakteristike

MAGAZIN 01.10.2021, 09:42
Izvori rijeke Sane proglašeni Spomenikom prirode "Vrela Sane"
© Printscreen/Youtube

 Izvori rijeke Sane proglašeni su Spomenikom prirode “Vrela Sane”, o čemu je odluku donijela Vlada Republike Srpske,  saopćeno je iz Koalicije za Sanu, koja je tu odluku pozdravila i pozvala Vladu RS-a da na osnovu inicijative iz 2019. godine, pod zaštitu bude stavljen i kanjon Prizren Grad.

- Odlukom se proglašava zaštićenim područje tri karstna vrela rijeke Sane, donji tok rijeke Korane i pećina Mračaj kao spomenik prirode pod nazivom Spomenik prirode 'Vrela Sane'. Osnovne vrijednosti Spomenika prirode 'Vrela Sane' su izuzetne hidrološke, hidrogeološke, geomorfološke i pejzažne karakteristike. Spomenik prirode 'Vrela Sane' prostire se na području opština Mrkonjić Grad i Ribnik u ukupnoj površini od 320,69 ha, navela je Vlada RS-a.

Iz Kaoalicije za Sanu smatraju da je proglašenje rezultat svega što su oni godinama pokušavali postići u želji da očuvaju i zaštite ovu rijeku. 

komentari (0)