Januarska razglednica sa Bjelašnice: Mir, ogrijev i domaća hrana

Put koji vodi od Sarajeva do Ledića dug je 30-ak kilometara, prohodan je čak i zimi - vijugav i asfaltiran

MAGAZIN 25.01.2023, 12:09 25.01.2023, 12:53
Januarska razglednica sa Bjelašnice: Mir, ogrijev i domaća hrana
© Porodica Pločo

Planinska prostranstva koja čine Bjelašnica, Igman, Treskavica i Visočica od davnina su privlačna za život. Tome svjedoče kameni spavači na nekropolama stećaka u desetinama sela. Života na ovom živopisnom prostoru danas ima više nego ikad.

Na južnim obroncima Bjelašnice, na 1.472 metra nadmorske visine, smjestila su se planinska sela u kojima ljudi i danas žive jednako kao prije stotinu i više godina. Nešto niže, na blizu hiljadu metara, između Bjelašnice i Treskavice ugniježdeno je slikovito selo Ledići koje pripada općini Trnovo.

I danas se u kasno proljeće u dobokim vrtačama Ledića mogu pronaći naslage snijega, po čemu je selo i dobilo ime. Legende kažu da bi stanovnici Ledića noću kretali iz sela na konjima, led bi cijepali sjekirama te ga motali u slamu kako bi ga održali. Po dolasku u Sarajevo prodavali bi ga vlasnicima ugostiteljskih radnji (bozadžijama), koji su ga skladištili u mračnim magazama i služili ga uz sokove.

Selo je jedinstveno i po kamenim kućama koje su prekrivene šindrom od trešnjinog drveta, bogatstvom pitke izvorske vode, vodopadima, potočićima i prostranim pašnjacima.

Put koji vodi od Sarajeva do Ledića dug je 30-ak kilometara. Prohodan je čak i zimi, vijugav i asfaltiran. Nakon Dejčića uska cesta vodi do putokaza za „Planinski biser“, dom za planinare i turiste, ali i dom u kojem tokom cijele godine borave Salko i Mahira Pločo.

Iz doma koji gleda na vrhove Treskavice i Jahorine dopiru mirisi domaćih jela.

U domu se zabavlja i druži, proslavljaju se praznici i rođendani, odmara se u tišini i umirujućem zvuku pucketanja vatre.

Trenutna visina snijega je oko pola metra, ali su putne službe osposobile put. Noći su u ovom kraju mirne, obitavaju pokoje lisice ili zečevi, a rijetko se u snijegu primijete tragovi medvjeđih šapa.

Za domaćine ovog doma boravak u Ledićima, u planinskom ambijentu, je životni izbor zbog kojeg su i nadaleko poznati.

komentari (0)