Jasmila Žbanić dobitnica nagrade Women in Cinema Award

MAGAZIN 08.09.2021, 09:38 08.09.2021, 09:47
Jasmila Žbanić dobitnica nagrade Women in Cinema Award
© AA

Bh. rediteljica i scenaristica Jasmila Žbanić dobitnica je još jedne nagrade za njen rad - Women in Cinema Award - WiCA, saopćeno je.

Nagrada je uručena jučer u Veneciji na 78. Venecijanskom film festivalu u prisustvu umjetničkog direktora festivala Alberta Barbere.

U obrazloženju odluke, WiCA navodi da ovom nagradom odaje priznanje za neosporni talenat i dostignuće Jasmile Žbanić kao rediteljice i scenaristice.

- Vi ste unijeli svoj senzibilitet u svaki film za koji ste napisali scenario i koji ste režirali i na taj ste način uspjeli istražiti cijeli spektar ženskih psiha. Vi ste svaku od različitih i detaljno predstavljenih žena koje ste kreirali uspjeli pretočiti u nezaboravne likove i publici ponuditi portrete izuzetnih žena, slobodnih i samoostvarenih - navedeno je u obrazloženju odluke.

Nagradu Women in Cinema Award - WiCA dodjeljuje grupa žena novinarki vođenih strašću prema filmu i osnaživanju žena.

WiCA je inicijativa pokrenuta radi ukazivanja počasti ženskim talentima u svijetu nacionalnih i internacionalnih kinematografija: glumicama, rediteljicama, autoricama, scenaristicama, producenticama i filmskim radnicama.

Mada je usredsređena na žene, cilj WiCA-e je da slavi i reditelje koji su u fokus njihovih priča stavili žene ili su im pružili podršku u procesu razvoja i produkcije njihovih filmova te su time dali doprinos svakodnevnoj borbi za rodnu jednakost.

Nagrađuju se ličnosti iz kinematografije i srodnih umjetnosti, koje predstavljaju različite kulture, pri čemu se posebna pažnja posvećuje društveno angažiranim ličnostima, prenosi FENA.

komentari (0)