Jedan od posljednjih limara Nabil Muratoglu: "Zanat koji je izumire"

Uz ljubav prema zanatu, koji je prije njega radio njegov otac, Nabil se trudi da 'nasljedstvo'  održi u životu

MAGAZIN 25.12.2022, 11:15 25.12.2022, 11:49
Jedan od posljednjih limara Nabil Muratoglu: "Zanat koji je izumire"
© AA

U historijskom dijelu turskog grada Hataya i historijskoj „Uzun“ čaršiji, Nebil Muratoglu, kao treća generacija, u svojih 20 metara kvadratnih, održava jedan zanat u životu.

Nabil je, ističe, posao limara naučio prije 52 godine.  Od tada ovaj 59-godišnjak sa svog radnog mjesta nikada nije otišao.

Od jutarnjih sati, Nabil preuzima svoj alat i pravi bakrene tacne i lonce koji mu donesu kupci.  

Uz ljubav prema zanatu, koji je prije njega radio njegov otac, Nabil se trudi da 'nasljedstvo'  održi u životu.

- Ranije smo bili mnogo zauzeti.  Prije su ovaj posao radila tri šegtra i tri majstora. Počinjali smo posao rano ujutru. Seljani su nam u ranim jutarnjim satima donosili svoje stvari da se kalajišu. Mnogo smo bili zauzeti. Ranije bi se u djevojačko ruho kupovalo 6070 bakrenih posuda šerpi, tepsija. To je danas ostalo u prošlosti, priča Nabil.

Muratoglu je, ističe, jedan od posljednjih zanatčija limarske struke u gradu. Tužan je, ističe on, što svoju profesiju ne može prenijeti mlađim generacijama.

- Ovaj zanat sam naslijedio od mog oca, a moj otac od svog. Poslije mene, nažalost, nema kome ostati. Moja djeca su otišla na školovanje i za svojim obavezama. Nije ostala generacija koja će nastaviti ovaj zanat. Omladini uvijek preporučujem ovaj zanat ali svi odbacuju. Radit ću ovaj posao do određenih godina. I sam imam bakarnih stvari koje koristim, ko će njih kalajisati? Ne mogu da pronađem nikoga koga bih podučio ovom poslu. Kamo sreće da omladina dolazi i naučili ovaj posao. Od ovog posla posebno u Hatayu 50 godina bi jeli hljeb, istakao je Nabil Muratoglu.

Izvor: AA/ Prijevod: Balkan News 

komentari (0)