Jordanski vajar umjetnošću pokušava ublažiti bol zbog gubitka sina

Ovaj 61-godišnji Jordanac, koji živi u gradu Jerash, nadaleko poznatom po historijskom i kulturnom bogatstvu kao jedan od drevnih gradova na sjeverozapadu Jordana, već 35 godina radi kao vajar.

MAGAZIN 11.06.2023, 21:07 11.06.2023, 21:14
Jordanski vajar umjetnošću pokušava ublažiti bol zbog gubitka sina
© AA

Jordanski vajar Falih al-Havamide velikom ljubavlju prema umjetnosti pokušava ublažiti bol zbog gubitka sina koji je poginuo u saobraćajnoj nesreći prije nekoliko godina. 

Ovaj 61-godišnji Jordanac, koji živi u gradu Jerash, nadaleko poznatom po istorijskom i kulturnom bogatstvu kao jedan od drevnih gradova na sjeverozapadu Jordana, već 35 godina radi kao vajar a posao je, ističe, naučio od oca. 

Al-Havamide posebnu pažnju pridaje figurama lavova i sokola, koje su predstavljale istinsku moć u mnogim civilizacijama u drevnim vremenima.

Kako je istakao, ključni je kamen, koji koristi da postigne estetski efekat, a da pritom ne ošteti njegov prirodni oblik, piše AA. 

Duboka rana na srcu

Ispričao je da je izgubio najmlađeg sina u saobraćajnoj nesreći prije 11 godina, dodajući da godinama živi sa dubokom boli poslije ovog događaja.

Kako je kazao, donekle je utjehu pronašao u umjetnosti i vajarstvu, koje mu pomaže da bar malo zaboravi bol i tugu.

"Otkrivanje ljepote skrivene u kamenju i stijenama i klesanje kamena satima pomaže mi da bar malo ublažim bol koju osjećam zbog gubitka sina", kazao je al-Havamide te dodao:"Izgubio sam najmlađeg sina u saobraćajnoj nesreći 2012. godine i od tada pokušavam pobjeći od svega i nekako živjeti sam."

Ovaj Jordanac se vajarstvom bavi više od 35 godina.

"Moj otac je radio u Upravi za antikvitete. Zahvaljujući radu u oblasti arheologije, naučio je vajarstvo i bavio se ovom umjetnošću niz godina. Mene je podučavao strpljivo i učio tehnikama ove posebne umjetnosti", rekao je Al-Havamide.

Vajarstvo kao posebna umjetnost

Kako je kazao, vajarstvo je posebna umjetnost oblikovanja trodimenzionalnih figura od najrazličitijih vrsta materijala.

“Mogu na primjer uklesati u kamenu i mermeru bilo koji oblik i izgled kojeg se mogu sjetiti, kao što su ptice, fontane i još mnogo toga”, istakao je ovaj vajar.

Ispričao je da nema neko određeno vrijeme kada se bavi vajarstvom, ali da obično uz kamen provodi najmanje šest sati dnevno.

Dodao je da izrada nekih skulptura traje i više od deset dana i da za mjesec dana može napraviti oko 40 raznih proizvoda.

Njegovi umjetnički radovi se mogu kupiti po cijeni od 130 do 3.900 eura.

komentari (0)