Katarska poduzetnica tradicionalnim jelima dočekuje goste iz cijelog svijeta

MAGAZIN 01.10.2022, 16:00
Katarska poduzetnica tradicionalnim jelima dočekuje goste iz cijelog svijeta
© AA

Katarska poduzetnica Semsa al-Kassabi vodi poznati restoran u kojem se nude tradicionalna jela po kojima je stekla veliki ugled ne samo u zemlji nego i šire.

Ova Katarkinja u restoranu koji se nalazi u Dohi svojim gostima, među kojima su često poznate ličnosti, nudi jela koja je nekada pripremala u vlastitom domu.

Ova poduzetnica je za 20 godina napravila pravi brend od restorana koji nosi njeno ime, a počela je, kako se kaže, od nule ali je kasnije svojim uspjehom inspirisala mnoge žene da se i same upuste u svijet poduzetništva.

Međutim, ovoj ženi nije bilo nimalo lako doći do ovog uspjeha jer dolazi iz konzervativne porodice, a upustila se u posao gostiteljstva kojim dominiraju muškarci.

Ovoj hrabroj ženi nije bilo lako ostajati u čaršiji i biti na usluzi gostima sve do večernjih sati. Ipak, vremenom je postala vrlo ugledna u ovom poslu i njen restoran su počeli posječivati brojni gosti, uključujući i poznate ličnosti.

Al-Kassabi je u razgovoru za AA ispričala kako je tekao njen put od pripremanja jela kod kuće do otvaranja vlastitog restorana.

- Put od domaćice do međunarodne slave-

Kako je ispričala, restoran koji je otvorila prije 20 godina nudi tradicionalna i narodna jela, ali na moderan način.

Njena jela su privukla veliku pažnju od same pripreme do služenja gostima.

Istakla je da mnogi preferiraju tradicionalna i narodna jela umjesto "brze hrane" (Fast Food).

Ova uspješna poduzetnica iz Katara dodaje da je u svom restoranu ugostila mnoge visoke zvaničnike, ministre, pa čak i bivšeg katarskog emira Hamada bin Khalifu al-Thanija i njegovu suprugu.

Vremenom je njen restoran stekao i pravu međunarodnu slavu.

"Ne samo lokalni posjetioci, već i mnogi poznati ljudi iz svijeta, kao što je naš posljednji domaćin, engleska fudbalska zvijezda David Beckham, bili su naši gosti", ispričala je.

Kada je otvorila restoran tada su služili goste sa samo šest stolova, a sada gostima nude više od 400 jela i pića.

- Pravi posebne začine-

Kaže da je tajnu dobrog začina naučila od majke i nane, dodajući da je mnogo naučila i od oca koji je radio kao trgovac začinima i imao poslastičarnicu.

Ističe da priprema orijentalnih začina zahtijeva mnogo truda, dodajući da se na kraju veoma dopadaju gostima iz različitih regija Katara i inostranstva.

Posebno naglašava kako gostima uvijek pokušava ponuditi najbolje od začina, slatkiša, peciva, začinskog bilja, arapske kafe i drugih napitaka.

- Fotografije mnogih poznatih ličnosti

Zidove restorana krase brojne fotografije mnogih poznatih ličnosti iz Katara i drugih država.

Al-Kassabi je pored toga što vodi ovaj uspješni restoran objavila i dvije knjige kako bi prenijela znanje o kulturi hrane kao i lična iskustva s hranom.

Ova uspješna poduzetnica je također osvojila mnoge regionalne i međunarodne nagrade za postignuća u poduzetništvu i gastronomiji.

komentari (0)