banner17

banner18

"Kilichi", suho meso iz Kameruna: Omiljena delicija u afričkoj državi

Za kilichi se uglavnom koristi goveđe ili kozje meso, ali i meso kamile i jagnjetina

MAGAZIN 15.01.2023, 19:15
"Kilichi", suho meso iz Kameruna: Omiljena delicija u afričkoj državi
© AA

Suho meso u Kamerunu, poznato kao kilichi, koje može dugo trajati bez potrebe da se čuva u frižideru, jedna je od najomiljenijih delicija u toj afričkoj državi, javlja Anadolija.

Suho meso kilichi, koji se može kupiti na svakom koraku u svim većim ali i manjim gradovima Kameruna, priprema se na selima pomoću tradicionalnih metoda.

Za kilichi se uglavnom koristi goveđe ili kozje meso, ali i meso kamile i jagnjetina.

Na ovaj način meso se suši još u Nigeru, Čadu i Nigeriji.

Posipa se začinima

Nakon što se meso isječe na tanke komade, po njemu se posipa kikiriki u prahu, sol, susam, đumbir i drugi tradicionalni začini.

Začinjeno meso se potom poreda po daskama i ostavi na suncu oko pet sati da se suši.

Meso se potom naulji te se suši iznad lagane vatre nekoliko dana. U nekim dijelovima zemlje se naziva i "dimljeno meso" jer se dugo drži na dimu.

Domaće kompanije koje proizvode kilichi u skladu sa potrebnim higijenskim standardima izvoze svoje proizvode u Evropu, Ameriku i Aziju.

Koristi se samo nemasno meso

Kamerunski majstor za kilichi Ibrahim Ahmadou Bomou u razgovoru za AA kazao je da je ova vrsta suhog mesa vrlo popularna u njegovoj zemlji, ali i šire.

Bomou je pojasnio da se suho meso kilichi prvo počelo pripremati u gradu Ngaoundere na sjeveru Kameruna, ali već odavno moguće ga je kupiti i na štandovima širom države.

Naglasio je da se za kilichi koristi samo nemasno meso, dodajući da on suši dvije vrste suhog mesa: začinjeno i nezačinjeno.

Podsjetivši da u mnogim dijelovima Kameruna često dolazi do nestanka struje, a da u nekim dijelovima zemlje uopšte nema struje, Bomou je kazao da se dobro pripremljen kilichi može sačuvati čak do godinu dana, a da se ne pokvari.

Ističe da je kilichi posebno omiljen među Kameruncima dok putuju jer se može dugo čuvati bez potrebe za frižiderom.

Bomou napominje da se kilichi sviđa i stranim turistima koji posjećuju Kamerun.

Kilogram začinjenog suhog mesa košta oko 65 dolara, a kilogram nezačinjenog kilichija 41 dolar.

komentari (0)