Kolekcionar iz Turkiye za 47 godina sakupio 9 hiljada poštanskih markica

Acar se za vrijeme pandemije počeo baviti i slikarstvom, a umjetničke slike koje je napravio kao i kolekciju poštanskih markica izlaže u lokalu svoga prijatelja

MAGAZIN 23.06.2022, 11:19 23.06.2022, 12:00
Kolekcionar iz Turkiye za 47 godina sakupio 9 hiljada poštanskih markica
© Yeni Şafak

Pedesetčetverogodišnji Ilhami Acar iz turskog Vana, sakuplja poštanske markice od svoje sedme godine, a do sada ih je sakupio gotovo 9 hiljada.

Acar je po zanimanju mašinski tehničar koji skupa sa suprugom i troje djece živi u općini Ipekyolu. Kolekcionarstvom se, kako kaže, bavi već 47 godina.

Ispričao je kako zahvaljujući prijateljima koji mu šalju pisma iz inostranstva ima poštanske markice iz raznim zemalja pa čak i one koje datiraju iz osmanskog perioda.

Sve je počelo kada je kao sedmogodišnjak ugledao pismo koje je stiglo ocu.

- Otac mi je u to vrijeme bio predsjednik mjesne zajednice Ortanca. Na pismima koja su stizala u selo nalazile su se različite poštanske markice. Bio sam očaran njima. Počeo sam ih skidati i sakupljati, kazao je Acar.

On je napomenuo da se ljubav prema poštanskim markicama pojavila dok je bio u prvom razredu osnovne škole, a sve to zahvaljujući učitelju koji je bio kolekcionar. 

- Čak sam u to vrijeme pisao pisma za mladiće koji su otišli u vojsku. Tako sam imao priliku da dođem do više poštanskih markica. Skidao sam markice sa pisama koja su stizala kao odgovor, ispričao je Acar.

Dodao je da od kolekcionarstva nije odustao ni onda kada mu je ukradeno dvije hiljade poštanskih markica koje je dugo vremena sakupljao.

 Acar se za vrijeme pandemije počeo baviti i slikarstvom, a umjetničke slike koje je napravio kao i kolekciju poštanskih markica izlaže u lokalu svoga prijatelja. 

Izvor: Yeni Şafak / Prijevod: Balkannews

komentari (0)