Komedija "Deset u pola" uskoro u kinima u BiH, regiji i većim evropskim gradovima

Film je prikazan na festivalima u Turskoj u Istanbulu - Bosphorus Film Festival i u Dohi u Kataru na Ajyal Film Festivalu. Premijeru je imao na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu.

MAGAZIN 17.11.2021, 11:50 17.11.2021, 11:54
Komedija "Deset u pola" uskoro u kinima u BiH, regiji i većim evropskim gradovima
© AA

Komedija "Deset u pola" bosanskohercegovačkog režisera Danisa Tanovića, uskoro počinje prikazivanje u kinima u regiji i većim evropskim gradovima. 

Premijeru u Hrvatskoj će imati na Zagreb Film Festivalu 20. novembra u 20 sati u Kinu SC-a, a u Srbiji osam dana kasnije na Festivalu autorskog filma u Beogradu. Kino-distribucija u Bosni Hercegovini, regiji i većim evropskim gradovima počinje 2. decembra.

- Radujem se što će publika na festivalima u Zagrebu i Beogradu, a nakon toga i u kinima širom regije, imati priliku pogledati naš novi film. Ovaj film je romantična komedija koja govori o dva prijatelja, ugostitelja, koji su konkurenti, ali zapravo neminovno upućeni jedan na drugoga. Snimali smo u pandemiji, radnje su zatvarane, ljudi su se međusobno udaljili. Film pokazuje Sarajevo iz jednog drugog, meni jako zanimljivog ugla, i pokazuje koliko je važna saradnja i neodustajanje od pravih vrijednosti – prijateljstva, ljubavi, dobrih komšijskih odnosa. Nadam se da će se publika bar malo nasmijati i da će osjetiti našu dobru energiju s kojom smo film stvarali, izjavio je Tanović.

Film “Deset u pola” nastao je u okviru projekta Sarajevo grad filma za globalne ekrane (SCF GS) Obala Art Centra i Turske državne radio-televizije (TRT), i uz podršku BH Telecoma i Visit Sarajevo, piše AA. 

Radnja filma događa se u Sarajevu, u maju ove godine. Baščaršija pokušava da se oporavi od duge i teške pandemijske godine. Pandemija još traje, ali ipak – dolazi ljeto, postoji nada da bi se stvari mogle, barem nakratko, popraviti. Kada jedno jutro u Enesovu ćevabdžinicu uđe Zagrepčanka koja kaže da je došla da pojede ”najbolje ćevape u Sarajevu”, on je pošalje kod Ize, da bi tako i on tradicionalno mogao nakon prve uslužene mušterije priuštiti sebi zadovoljstvo prve jutarnje kafe. Ovaj sasvim bezazlen, prijateljski gest, izaziva potpuni raspad komšijskog, poslovnog i privatnog života, ne samo Enesovog i Izinog, već i cijelog grada.

Glavne uloge igraju Branko Đurić i Izudin Bajrović.

Film je prikazan na festivalima u Turskoj u Istanbulu - Bosphorus Film Festival i u Dohi u Kataru na Ajyal Film Festivalu. Premijeru je imao na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu.

Regionalni kino-distributer filma “Deset u pola” je dugogodišnji partner Sarajevo Film Festivala Con film grupacija u saradnji sa kompanijama Art Vista i Oskar film.

komentari (0)