Kotor, crnogorski grad mačaka koji posjetiocima pruža srednjovjekovni ugođaj

Kotor se smatra najljepšim bokokotorskim gradom, simbolom tradicije, kulture i istorije morskog, mediteranskog, venecijanskog u Crnoj Gori

MAGAZIN 01.07.2023, 09:31
Kotor, crnogorski grad mačaka koji posjetiocima pruža srednjovjekovni ugođaj
© AA

 Grad Kotor u Crnoj Gori, na obali Jadranskog mora, dom je za hiljade mačaka, a svojim posjetiocima pruža pravi srednjovjekovni ugođaj. 

Kotor se smatra najljepšim bokokotorskim gradom, simbolom tradicije, kulture i istorije morskog, mediteranskog, venecijanskog u Crnoj Gori.

Ovaj grad trgovaca i čuvenih moreplovaca osnovali su Rimljani 168. godine, a smatra se najbolje sačuvanom srednjovjekovnom urbanom sredinom. Srednjovjekovna arhitektura i mnogobrojni spomenici kulturnog naslijeđa uvrstili su Kotor na UNESCO-ovu listu "Svjetske prirodne i kulturne baštine" 1979. godine.

Kamene zgrade sa raznobojnim cvijećem na prozorima i drvenim kapcima, radnje i crkve, posjetioce iz svih krajeva svijeta vraćaju u prošlost, piše AA. 

Mačke su također kroz historiju dolazile u ovaj grad, ostajale i opstajale zahvaljujući hrani koju im je pružalo lokalno stanovništvo, a sa razvojem turizma i turisti. Vjeruje se da štite grad od zla, a posjetioce dočekuju uživajući pod sunčevim zrakama na gradskim zidinama i pločnicima.

Zbog vjere da su čuvari ovog grada mačke su postale zaštitni znak Kotora. Brojne prodavnice nude raznovrsne suvenire sa likom mačke, a u Kotoru postoji i Muzej mačaka.

komentari (1)
Kotoranka Prije 1 godina
Šutirane ,maltretirane,trovane do prije nekoliko godina,kad su pojwdini shvatili da mogu profitirat dobro na racun istih.Jedina koja je o njima brinula ,Danijela Knezevic,sa par svojih prijateljica.Cesto dozivljavala neprijatnosti bas zbog svoje ljubavi prema mackama,od danasnjih ,,mackoljubaca".Otvara prva suvenirnicu u kojoj zbog ljubavi prema mackama prodaje suvenire samo sa motivom istih.Dalje sve znamo....Sad je to ,,grad macaka,,!!!!!!