Krojač iz turskog Kirklarelija ne ispušta iglu i konac već 70 godina

MAGAZIN 13.06.2022, 12:32
Krojač iz turskog Kirklarelija ne ispušta iglu i konac već 70 godina
© AA

Osamdesetšestogodišnji Huseyin Ayas iz općine Demirkoy u blizini turskog Kirklarelija ne ispušta iglu i konac već 70 godina. Huseyin je počeo raditi sa 15 godina kao šegrt i danas plijeni pažnju svojom pedantnošću i ljubavlju prema poslu. Ayas je kao dvadesetčetverogodišnjak otvorio svoju radnju, u kojoj posluje već 71 godinu.
S koncem u ruci i trakom za mjerenje koju nosi oko vrata stari Ayas planira raditi do kraja života u svojoj radnji od petnaest kvadrata. 
Huseyin Ayas je u razgovoru sa novinarom AA, ispričao kako je u ranim godinama počeo raditi kao krojač.
Kazao je da ga je otac pitao da li bi da nastavi školovanje ili da radi, na šta je on odgovorio da želi postati krojač.
Ayas je kazao da je dugo godina radio kao šegrt i pomoćnik krojača, čiju profesiju naziva „preciznom“, a nakon toga je otvorio svoju radnju.


- Sretan sam kad sjednem za šivaću mašinu. Radim ovaj posao s ljubavlju. Bilo da je riječ o nekoj staroj odjeći, o nogavicama, o popravku odjeće sve to odradim vrlo rado. Rijetko se nailazi na osobe koje rade ovaj posao 71 godinu, rekao je Ayas.
Radit će, kako kaže, sve dok ga zdravlje ne izda, a ako jednog dana bude primoran da napusti taj posao bit' će mu veoma žao. Ayas je, dodaje,  zahvaljujući svome zanatu prebrodio mnoge nevolje, ističući da se tokom rada osjeća kao novorođenče.

Kazao je kako je svjedočio mnogim lošim i lijepim danima koji su se provlačili kroz iglene uši te je dodao:" Kad pogledam u iglu vidim svoje početke, period kada sam radio kao šegrt. Vidim lijepa i loša vremena. Moja igla je moje ogledalo. U njemu vidim svoju prošlost". 


Govoreći o svojoj prošlosti kroz suze, Ayas je istakao da čovjek kada radi posao koji voli ne osjeća umor te je savjetovao mladima da biraju profesije koje će ih činiti sretnim.
Napomenuo je da je zbog razvoja proizvodnje odjeće sve manje ljudi koji posjećuju krojače za nova odijela te je kazao da bi njegov zanat uskoro mogao nestati.

Izvor: AA/ Prijevod: Balkan News 

komentari (0)