Kulturni centar Yunus Emre domaćin izložbe "Hrvatska i Turkiye: 30 godina prijateljskih odnosa”

Nakon Hrvatskog sabora dvojezična izložba "Hrvatska i Turkiye: 30 godina prijateljskih odnosa” preselila se u Turski kulturni centar "Yunus Emre" u Zagrebu

MAGAZIN 15.06.2022, 10:43 16.06.2022, 11:22
Kulturni centar Yunus Emre domaćin izložbe "Hrvatska i Turkiye: 30 godina prijateljskih odnosa”
© AA

U čast 30. godišnjice uspostave diplomatskih odnosa u Turskom kulturnom centru "Yunus Emre" u Zagrebu otvorena je dvojezična dokumentarna izložba "Hrvatska i Turkiye: 30 godina prijateljskih odnosa”.

U organizaciji Hrvatsko-turske udruge prijateljstva (HTUP) na čelu s predsjednikom Goranom Beusom Richemberghom dvojezična izložba "Hrvatska i Turkiye: 30 godina prijateljskih odnosa” preselila se, nakon premijernog predstavljanja u Hrvatskom saboru prije tri tjedna, u Turski kulturni centar "Yunus Emre" u Zagrebu.

Okupljene je uvodno pozdravio domaćin, koordinator Turskog kulturnog centra "Yunus Emre" u Zagrebu Fuat Korkmaz, koji se zahvalio na suradnji u realizaciji ove izložbe, kako HTUP-u, tako i Veleposlanstvu Republike Turkiye u Hrvatskoj.

- Ova izložba nastala je kao plod parlamentarne suradnje, zahvaljujući čemu smo prvo otvorenje ove izložbe imali u prostorijama Hrvatskog sabora. Zahvaljujući Institutu "Yunus Emre" sada je otvaramo za širu javnost, istaknuo je veleposlanik Republike Turkiye u Hrvatskoj Mustafa Babur Hizlan.

Veleposlanik je dodao kako izložba obuhvaća sve oblike suradnje između dviju država, od politike, preko kulture, do nogometa.

- Ideja ove dokumentarne izložbe je istaknuti najvažnija polja naše suradnje. Dvanaest plakata pokazuje što smo sve postigli u našem prijateljskom, partnerskom i međusobnom razumijevanju kroz, ne samo tri desetljeća diplomatske suradnje, nego kroz zajedničku dugu povijest koja je puno dulja od tri desetljeća diplomatske suradnje, izjavio je predsjednik HTUP-a Goran Beus Richembergh.

Beus Richembergh je naglasio kako su dva panoa posvećena kulturnoj suradnji između Hrvatske i Turkiye, ali kako je važan dio posvećen i formativnom periodu za Hrvatsku na početku 1990-ih, od kada je ostala upamćena dobra suradnja tadašnjeg hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana i turskih predsjednika Turguta Ozala i Sulejmana Demirela, ali i suradnja kasnijih predsjednika dviju država.

Izložbu je simbolično otvorio državni tajnik u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Frano Matušić, piše AA. 

- Ova izložba na najbolji način prezentira intenzitet naših odnosa, od posjeta visokih političara, preko ekonomije i kulture pa sve do sporta. Mislim da naše dvije zemlje imaju odličnu suradnju, kazao je Matušić.

Najavljeno je kako će ova izložba nakon Zagreba biti izložena i u Rijeci, ali kako se očekuje da će krajem godine biti izložena u Velikoj narodnoj skupštini Turkiye, kao i u još nekim turskim i hrvatskim gradovima.

Izvor: AA

komentari (0)