Ljepota Praga, jednog od najposjećenijih metropola

Prag je glavni grad Češke, a zbog dobro očuvanog i od UNESCO-a zaštićenog starog gradskog jezgra s mnoštvom hitorijskih građevina, nalazi se među najposjećenijim evropskim metropolama

MAGAZIN 26.01.2024, 11:48 26.01.2024, 11:53
Ljepota Praga, jednog od najposjećenijih metropola
© AA

 Zbog mnoštva tornjeva koji datiraju iz gotičkog perioda, Prag je poznat kao Grad hiljadu tornjeva, ali i kao Zlatni grad i godinama plijeni pažnju posjetilaca.

Grad sa oko 1,3 miliona stanovnika smješten je na rijeci Vltavi sa dobro očuvanom srednjovjekovnom gradskom jezgrom koja je pod zaštitom UNESCO-a. Za razliku od brojnih evropskih metropola, Prag nije mnogo razoren u Drugom svjetskom ratu, a nakon pada “Željezne zavjese“ doživljava turistički preporod. Danas spada među najposjećenije evropske metropole, piše AA. 

Među najposjećenijim znamenitostima su svakako Praški dvorac, četvrt Mala strana, Stari grad s Astronomskim satom, Karlov most preko Vltave, Novi grad na kojem dominira Vaclavov trg i grandiozno zdanje Nacionalnog muzeja, potom dvorac Višegrad na čijem groblju su ukopani poznati češki kompozitori Antonin Dvoržak i Bedžih Smetana. Od turističkih atrakcija tu su i Plešuća kuća, Petrinski toranj, Židovska četvrt iz 13. stoljeća s grobljem, Nacionalni teatar, dvorana Rudolfinum koja je dom Češke filharmonije i mnoge druge građevine.

Neke od najljepših i najpoznatijih historijskih građevina Praga zabilježene su i objektivom fotoreportera Anadolu.

komentari (0)