Ljubitelji životinja iz Halepa: Pronalaze i liječe desetine životinja povrijeđenih u zemljotresu

Nakon razornih zemljotresa koji su pogodili Turkiye i Siriju, brojne životinje ostale su zatpane ispod ruševina. Njima u pomoć u sirijskom gradu Halepu pritekli su Muhammed Vattar i njegovi prijatelji. Zajedno su, ističu oni, spasili 2.000 mačaka i 33 psa...

MAGAZIN 17.03.2023, 11:12
Ljubitelji životinja iz Halepa: Pronalaze i liječe desetine životinja povrijeđenih u zemljotresu
© AA

Ljubitelj životinja Muhammed Vattar i njegovi prijatelji iz Halepa liječe desetine mačaka i pasa povrijeđenih u područjima pogođenim zemljotresom u provinciji Idlib na sjeverozapadu Sirije. 

U zemljotresima koji su 6. februara pogodili Turkiye i Siriju poginule su desetine hiljada ljudi, a uništen je i oštećen veliki broj stambenih objekata. 

Povrijeđen je i veliki broj životinja na područjima pogođenim zemljotresima.

Muhammed Vattar, osnivač je Udruženja "Ernesto's Sanctuary for Cats", koje brine o mačkama i psima koji su povrijeđeni u zemljotresu. Vattar je osnovao i tim za traženje i spašavanje životinja ispod ruševina u sirijskom Idlibu i Halepu. 

Vattar i njegovi prijatelji iz Halepa spasili su desetine životinja ispod ruševina, nakon čega su ih liječili. 

U udruženju se nalazi oko 2.200 različitih životinja, uključujući 2.000 mačaka i 33 psa.

Vattar je za Anadoliju rekao da su uz pomoć prijatelja veterinara zbrinuli povrijeđene životinje u skloništu udruženja.

- Spasili smo 60 mačaka i deset pasa iz ruševina. Povrijeđene životinje kao što su krave, ovce i konji liječili smo u štali, rekao je Vattar.

Kako je kazao, cilj im je osigurati sigurno okruženje za životinje lutalice.

Vattar je dodao da planiraju otvoriti nova skloništa u različitim regijama izvan Idliba. Sa njim, ugroženim životinjama pomaže i Ahmed Jusuf, koji radi kao veterinar u udruženju. 

Neke životinje su, ističe Jusuf,  bile toliko povrijeđene da su im morali amputirati neke dijelove, nakon čega su im stavili proteze. 

- Pravimo metalne šape za zgniječene šape pasa, rekao je Jusuf.

komentari (0)