Mačka Yumak prati nastavu sa učenicima u Turkiye

MAGAZIN 11.02.2022, 15:45 11.02.2022, 15:57
Mačka Yumak prati nastavu sa učenicima u Turkiye
© AA

Učenici osnovne škole Raşit Efendi u turskom gradu Edirne, mačku su, koja je prije otprilike tri mjeseca došla u školsko dvorište, po hladnom vremenu, uveli u učionicu.

Mačka je dobila ime Yumak, a od tog dana ne izlazi iz škole. Gradonačelnik mjesta Kesen koje se nalazi u gradu Edirne, Mustafa Helvacıoğlu dao je da se, na zahtjev učenika izgradi kućica za Yumak u dvorištu  škole.

Yumak po cijele dane luta školom i po dvorištu, a povremeno uđe u učionice i igra se s djecom.

Razrednica Birgen Kıyım rekla je za AA da Yumak uglavnom voli provoditi vrijeme ispred grijalice u sigurnosnoj kabini.

- Učenici hrane mačku mlijekom i hranom za mačke. Trudimo se da svojoj djeci usadimo ljubav prema životinjama i svi mnogo volimo mačku Yumak. Životinje imaju pravo da žive, kao i mi, kazala je razrednica.

Gradonačelnik Helvacıoğlu je rekao da bi svi trebali biti osjetljivi prema životinjama lutalicama.

- Moja kćerka se brine o njima i hrani ih. Pošto mačkama i psima prilazimo na ulici s ljubavlju, oni se i prema nama odnose s ljubavlju, kazao je gradonačelnik.

Učenici također vole da provode vrijeme sa mačkom Yumak.

 - Yumak  je naša najbolja drugarica. Hranimo je, igramo se s njom. Ponekad dođe na časove i prati nastavu sa nama, rekla je Ecem Su Karadeniz, učenica prvog razreda.

Jedna od učenica, Hira Çınar, izjavila je da mnogo voli mačke i zamolila je nastavnike i nastavnice da im se daju voda i hrana po hladnom i kišnom vremenu.

AA/Prevod: Balkan News

komentari (0)