Minijaturna sedla u Turkiye se danas koriste kao ukras

MAGAZIN 23.02.2022, 11:13 23.02.2022, 11:31
Minijaturna sedla u Turkiye se danas koriste kao ukras
© AA

Šezdesetosmogodišnji Ahmet Bak,  nastavlja da se bavi zanatom koji su mu naslijeđe ostavili njegovi preci. Uprkos tome što danas nema toliko zainteresiranih za njegov zanat, proizvodnju sedla, Ahmet pokušava da svoj zanat održi u životu.

Bak, koji prije nije mogao da stigne pripremiti sve narudžbe koje su stizale iz ruralnih i planinskih krajeva, danas nastavlja da pravi sedla, koja se više ne koriste za životinje, kako je to prije bio običaj, već se danas koriste kao ukras. Minijaturna sedla koriste se kao ukrasi u vinogradima, baštama i autentičnim mjestima.

Ahmet Bak, je dobio titulu "tradicionalni zanatlija" od strane Ministarstva kulture i turizma Turkiye, a učestvuje na manifestacijama na kojima se izlažu tradicionalne rukotvorine širom Turkiye.

Bak je rekao da svoje troje djece podigao zahvaljujući zanatu koji je naučio od svog oca i djeda.

Navodeći da mu je ostao samo određen broj kupaca u selu, Bak je rekao: "Pozivaju me na festivale i događaje da promovišem proizvode koje pravim. Tamo gdje idem, pravim minijaturna sedla i sedla za sjedenje. Dajem ih onima kojima se svide. Za sada narudžbe, iako ih je malo, stižu sa sela.“

Ističući da u njegovom kraju nema drugog majstora sedlarstva, Bak je rekao da ih je prije u njegovom selu bilo 13 majstora koji su se bavili tim zanimanjem.

- Starih konja i magaraca, skoro da nema. Sve ih je manje. Međutim, rijetko ih ima i za oranje u tim našim krajevima. Imam 68 godina. Poslije mene više nema niko da radi ovaj posao. Bilo nas je 13 trgovaca u mom selu. Ja sam jedini od njih ostao. Ova profesija traje već četiri generacije. Ja sam zadnja generacija. Danas ovo ne vrijedi kao prije, kazao je Bak.

Bak je naveo da su dvojica njegovih posljednjih šegrta nakon nekog vremena napustili profesiju i krenuli prema poljima koji daju veće prihode.

- Ja sam trgovac registrovan u Ministarstvu kulture i turizma. Možda ne bih sada radio, ali naš predsjednik nas je oslobodio plaćanja poreza. Rekao je: 'Radi, ne napuštaj svoju profesiju'", kazao je Ahmet.

AA/Prevod: Balkan News

komentari (0)