"Misteriozno jezero" u turskom Kahramanmarašu: Česta destinacija ljubitelja ronjenja, fotografije

Grad Kahramanmaraš, sam po sebi, kazao je gradonačelnik Hayrettin Gungor, je grad bogat prirodnom baštinom

MAGAZIN 31.08.2022, 13:49
"Misteriozno jezero" u turskom Kahramanmarašu: Česta destinacija ljubitelja ronjenja, fotografije
© AA

Jezero Ješilgoz, među prirodnim je ljepotama Kahramanmaraša. Zbog svog izvora, koji još nikada nije utvrđen, u narodu se naziva i "misteriozno jezero". Nalazi se u okrugu Onisubat, 60 km od centra grada. Svojim jedinstvenim skladom boja tokom godišnjih doba, "misteriozno jezero" dalo je veliki doprinos turizmu regiona. Jezero, koje podsjeća na prirodni akvarij, svojom bojom i mističnošću i dalje privlači pažnju posjetitelja. Postalo je i česta destinacija zaljubljenika fotografije. 

Grad Kahramanmaraš, sam po sebi, kazao je gradonačelnik Hayrettin Gungor, je grad bogat prirodnom baštinom. Na nadmorskoj visini između 300 i tri hiljade metara, što mu donosi mnogo ljepote poput prirodnih bogatstava, vegetacije i vodenih resursursa, jezero Ješilgoz prednjači u prirodnoj baštini. 

- U put, životnu sredinu i lokale za hranu i piće, ulažemo preko 30 miliona. Vidimo da se i ovdje turistički kapaciteti iz dana u dan povećavaju. Prošle godine je bilo više od 100 hiljada posjetilaca, ali ove godine smo premašili 200 hiljada. Možemo ugostiti najmanje 500 hiljada turista godišnje. Zato što je ova regija također veoma atraktivno područje za ljetni turizam sa svojim ostalim karakteristikama, kaze Gungor. 


Gungor je naveo da je jezero veoma duboko, pa ga koriste i ronioci. 
Muharrem Doğan, jedan od posjetilaca, izjavio je da su sa svojom porodicom došli u regiju iz Kajserija i istakao kako je mjesto zaista jedinstveno. 

Nimet Balci je, s druge strane, izjavila da je smatrala da je jezero vrijedno vidjeti nakon što ga je njen prijatelj otkrio na web stranici.

- Jezero je veoma duboko i lijepo. Ima lijepu plavu i ledeno hladnu vodu, dodala je Nimet. 

komentari (0)