Mlade nade BiH: Učesnici Robotičke olimpijade lansirali satelit u atmosferu

MAGAZIN 24.09.2021, 14:25 24.09.2021, 15:09
Mlade nade BiH: Učesnici Robotičke olimpijade lansirali satelit u atmosferu
© AA

Bosanskohercegovački tim, koji učestvuje na Robotičkoj olimpijadi, lansirao je iz Mostara satelit u obliku kocke, koji je u Zemljinoj atmosferi izvršio različita mjerenja. Rezultate mjerenja su nakon toga proslijedili su takmičarskoj komisiji. 

- Sve smo davno završili i sve savršeno radi. Kocka je izvršila mjerenja pritiska, vlažnosti zraka i temperature. Ona će napraviti dvije vrste fotografija - UW zračenja i zagađenosti zraka, rekao je mentor tima Anes Hadžiomerović.

Mladi robotičari su se na posljednjem koraku suočili sa malim problemima.

- BHANSA nam nije odobrila da kocku pošaljemo u niže slojeve atmosfere, na nekih 20, 30, 40 kilometara, pa smo se dosjetili da je lansiramo uz pomoć silka. Kocku sada šaljemo takmičarskoj komisiji. Sve zemlje će u isto vrijeme slati rezultate. Očekujemo da se rezultati objave u srijedu ili četvrtak i nadamo se da ćemo zadržati lidersku poziciju, dodao je.

Tim liderica Fatima Sidran, osim programiranja, imala je odgovoran zadatak. Morala je, priča ona, brinuti o svim zadacima ostalih kolega i koordinirati. Robotiku je zavoljela odmah na prvom času u srednjoj školi, a i ona se nada dobrom rezultatu na Olimpijadi. 

- Bilo je teških dijelova. Zahtjevno je sve ovo. Mnogo neprespavanih noći je iza nas. Definitivno, bilo je zanimljivo i ovo je jedno od najboljih iskustava u životu. S obzirom da nismo imali sve resurse morali smo pustiti mašti na volju, i tako smo na kraju sve postigli, kazala je Sidran.

Osim Sidran, bh. tim činili su: Lejla Nuhić, Anis Kazazić i Merjema Pajić iz Druge gimnazije Mostar te Marko Masnić, Luka Jurković i Luka Džalto iz Srednje škole Čapljina, javlja AA.

komentari (0)