Mladi bračni par iz Turkiye biciklom proputovao 12 zemalja

Najprije su za vrijeme studentskih dana, proputovali Balkan a onda su odlučili i da proputuju svijet. Napustili su poslove i upustili se u avanturu.

MAGAZIN 25.07.2023, 11:15
Mladi bračni par iz Turkiye biciklom proputovao 12 zemalja
© AA

Par iz Turkiye, Murat Ustuner i Yasemin Kuruca, šest godina se pripremao za putovanje svijetom biciklom. Nakon šest godina priprema, svoj san su i ostvarali. Vozeći se biciklom prešli su 12.000 kilometara i obišli 12 zemalja.  

Murat i Yasemin upoznali su se prije 14 godina na univerzitetu u Turkiye. Najprije su za vrijeme studentskih dana, proputovali Balkan a onda su odlučili i da proputuju svijet. Napustili su poslove i upustili se u avanturu.

Prvo putovanje započeli su 15. maja 2022. godine. iz grada Tebriza u Iranu, a nakon biciklističke ture u srednjoj Aziji, odlučili su otputoati u Kinu. No, zbog zatvorenih granica uslije Covid-19 pandemije, svoj put su morali izmijeniti. Umjesto biciklom, odletjeli su avionom u Južnu Koreju, a onda trajektom do Japana, gdje su se i zadržali.

Murat Ustuner kazao je kako ljudi koji krenu na biciklističju turu nemaju neku zonu udobnosti, da noće u kampovima a nekada budu i gosti mještana. Uz to, probaju kuhinju različitih mjesta ali i sami sebi spremaju obroke.

Kroz putovanje mladi bračni par naišao je i na probleme na granicama. Ustuner ističe da su na granici pri ulasku u Južnu Koreji zadržani 45 minuta, a na granici pri ulasku Japana gdje ih je policija ispitivala sat i pol.

Od problema koje su doživjeli na granicama, Ustuner je spomenuo prolem na granici Južne Koreje gdje su zadržani 45 minuta te problem na granici Japana gdje ih je policija ispitavala sat i pol.

Slično je bilo i sa graničnom policijom u Tajlandu, gdje im je odbijen ulazak u zemlju. Uz pomoć Ambasade Bangkoka, bračni par je ipak nastavio svoju turneju.

Za sve one koji žele iskusiti sličnu avanturu Yasemin predlaže da prije svega izađu iz zone udobnosti.

- Čovjek treba imati svoju zonu udobnosti, ali se ne treba vezati za nju, jer ona vremenom uništava čovjekovu hrabrost, kazala je Yasemin.

 

Izvor: AA 

komentari (0)