Muammer iz Turkiye nastavlja porodični posao: Radi na mlinu starom 150 godina

MAGAZIN 04.03.2022, 12:57 04.03.2022, 13:13
Muammer iz Turkiye nastavlja porodični posao: Radi na mlinu starom 150 godina
© AA

Dvije kamene vodenice u naselju Karagöz u turskom gradu Ordu pustio je u rad Muammerov pradjed prije skoro 150 godina.

Četrdesetdvogodišnji Muammer Capan kao dijete je sa svojim djedom, naučio sve poslove koji se obavljaju u mlinu. Godinama kasnije i sam je preuzeo mlin, kojim i danas on rukovodi. Muammer je u mlinu nakon djedove smrti, počeo u mlinu raditi sa svojom majkom i ocem, a tradicionalnom metodom melje usjeve koje lokalno stanovništvo uzgaja.

Otac je četvero djece, a kaže da najviše svog vremena provodi radeći u mlinu.

- Kada sam bio dijete, dolazio sam ovdje kad god sam imao priliku. Naučio sam nešto od svog djeda u to vrijeme. Nastavljam sa znanjem iz tog vremena, kazao je Muammer.

Ističući da u ovoj profesiji, kao i u svakom poslu, ima poteškoća, Muammer je rekao da se uprkos svemu trudi da zaštiti svoju porodičnu profesiju koju voli.

Navodeći da melju ječam i kukuruz, Muammer je naglasio da je uglavnom to ono što se traži  od lokalnog stanovništva. Kazao je i da vodenicu staru više od jednog stoljeća posjećuju svi vrlo rado.

- Posebno dolaze ljeti. Tada ovo mjesto postaje jako popularno. Bude gužva i radimo danonoćno. Trudimo se da pomognemo našim kupcima koliko možemo. Naši ljudi koji žive u drugim mjestima melju svoje brašno i odvoze ga u gradove u kojima žive kao npr. Istanbul, Izmit, Amasya. Kukuruzno ide brašno čak i inostranstvo, u Njemačku. Kukuruzno brašno je neizostavno, kazao je on.

Dodao je i da namjerava da preda posao svom sinu ako to i on bude želio.

- Malo ko se danas bavi mlinarenjem. Želimo da ovaj posao prenesemo i na buduže generacije. Nadam se da će sljedeća generacija nastaviti sa ovim poslom, bili bi mnogo sretni, rekao je Muammer.


 

AA/Prevod: Balkan News

komentari (0)