Mušina tucana kafa najstarija kafa u Sarajevu: Miris kafe pun tradicije

Tucana kafa je nadaleko čuvena, te su je mnoge poznate mušterije koje su dolazile u posjetu Sarajevu probale. Među njima je bio i nobelovac Ivo Andrić, a čest gost bio je poznati putopisac Zuko Džumhur koji je ostavio u amanat napisane 'nazive' bosanske kafe. To su 'sehur kafa', 'krmeljuša', 'dibekuša', 'dočekuša', 'razgovoruša', 'šutkuša', 'dremuša', 'merakuša', 'rastjeruša', 'srkletuša', 'doljevuša', 'potrkuša', 'ječmenuša', i 'iftar kafa'...

MAGAZIN 20.04.2021, 11:17 23.04.2021, 16:51
Mušina tucana kafa najstarija kafa u Sarajevu: Miris kafe pun tradicije

Tradiciju Mušine tucane kafe dugu 150 godina, održava Hajrudin Burek Banča sa sinovima, koji u svojoj radnji na Baščaršiji svakodnevno prži i tuca kafu čiji opijajući miris mami domaće i strane turiste da svrate, a neki od njih se usude da tucaju kafu i tako osjete tradicionalni način mljevenja.

U razgovoru za Fenu, Burek pojašnjava kako je riječ o najstarijoj kafi u Sarajevu, koja je specifična jer se tuca u kamenom dibeku starom više od 150 godina.

- Ubaci se pržena kafa i ćuskijom teškom 15 kilograma, koja je stara kao i dibek, tuca se kafa. To je uspomena na dedu Muharema Bekrića Mušu s Vratnika. Mi čuvamo tradiciju koju je on počeo 1895. godine, a po njemu se i zove Mušina kafa, kazao je Burek.

Ističe kako nijedan mlin ne može dati takav neodoljiv miris kafe, kao što je to miris kafe koja se tuca u dibeku.

- Kad se kafa istuca uzima se sito za brašno i prosije, a ono što ostane vraća se u dibek. To je proces koji traje sat i po za sedam kilograma kafe, objašnjava Burek te dodaje kako se tucana kafa najviše prodaje u mjesecu ramazanu.

Ova tucana kafa je nadaleko čuvena, te su je mnoge poznate mušterije koje su dolazile u posjetu Sarajevu probale. Među njima je bio i nobelovac Ivo Andrić, a čest gost bio je poznati putopisac Zuko Džumhur koji je ostavio u amanat napisane 'nazive' bosanske kafe. To su 'sehur kafa', 'krmeljuša', 'dibekuša', 'dočekuša', 'razgovoruša', 'šutkuša', 'dremuša', 'merakuša', 'rastjeruša', 'srkletuša', 'doljevuša', 'potrkuša', 'ječmenuša', i 'iftar kafa'.

Tucanu kafu iz Bančine radnje probali su mnoge poznate ličnosti. Među njima je Kenan Imirzalioglu iz serije Ezel, zatim Milroad Mažić iz Srbije, jedan od najboljih fudbalskih sudija, bivši predsjednici Hrvatske Ivo Josipović i Stipe Mesić, pjevač Željko Bebek, zatim glavni turski šeh hafiz Burhan, Eldin Huseinbegović ali i mnogi drugi. 

komentari (0)