Mustafa ukrašava džamije seldžučkim i osmanskim motivima

MAGAZIN 06.06.2022, 11:27 06.06.2022, 11:32
Mustafa ukrašava džamije seldžučkim i osmanskim motivima
© AA

Muralist Mustafa Ören iz turskog grada Konya, 16 godina rukom iscrtava kaligrafiju i ukrašava unutrašnjost džamija u raznim gradovima Turkiye. Njegovi radovi podsjećaju na čipku iz osmanskog i seldžučkog vremena.

Svoj talenat Mustafa gaji još od školskih dana, dok je kao dječag radio kao šegrt. Tada je, priča on za AA, pronašao 50 džamija na kojima bi radio murale.

- Pokušavamo da budemo orginalniji miješanjem seldžuka i otomanske umjetnosti na najbolji način i dodajući na to i jedan dio nas samih. Naši kistovi su specijalni. Napravljeni su od kaligrafskog samurovog perja ili konjska dlaka. Pogodno za rad s perom, pojašnjava Mustafa.  

Mustafa posebnu ljubav gaji prema seldžučkim motivima, ali ne zaboravlja ni osmanski stil.

- Pokušavamo da obnovimo sami sebe svuda, u različitim radovima dodajući sopstvenu interpretaciju kroz kombinaciji knjiga, radova i aplikacija koje su nam ostavili profesionalci. Također, pokušavam da pomjerim naš posao napred radeći nestandardni radove koji do sada nisu rađeni, dodao je Mustafa.

Mustafa iza sebe ima mnoštvo ukrašenih džamija. A najbolji primjeri njegovih radova su džamija Hatay Kırıkhan Ahmet Yesevi, zatim Konya Altınekin džamija te džamija Konya Akıncılar.

Izvor: Anadolija/Prijevod: Balkan News 

komentari (0)