Na današnji dan su počele pustolovine Evlije Čelebije

MAGAZIN 19.08.2021, 12:26 19.08.2021, 12:31
Na današnji dan su počele pustolovine Evlije Čelebije
© Internet

Putopisac Evlija Čelebija je na današnji dan 1630. godine započeo  putovanje po zemljama Osmanskog carstva.

Njegovo putovanje je trajalo 40 godina, a to putovanje je rezultiralo jednim od najvećih i najznačajnijih djela klasične turske književnosti – Sejahatname.

Sejahatnama se sastoji od deset tomova, a ujedno je i jedna od najobimnijih ikad napisanih putopisa.  Evlija Čelebija je oko 20 godina proveo na Balkanu, a dokaz tome je i to da od deset tomova Sejahatname, pet govori o Balkanu. Ovo podneblje je obilazio između 1651. i 1670. godine, a tokom svog putovanja je bio i državni službenik. U svom putopisu je opisivao gradove, objekte u njima i ljude sa kojima se susretao, bitke u kojima je učestvovao kao i društvene prilike u velikom carstvu.

Na Međunarodnom sarajevskom sajmu knjiga održan je panel "Balkan prema Evliji Čelebiji", na kojem je predavač prof. dr. Nuran Tezcan govorila o putovanju Evlije Čelebije Balkanom.

Prema njenim riječima, taj period se nalazi u stoljeću u kojem su se Osmanlije uputile prema Srednjoistočnoj Evropi.

- To stoljeće je veoma važno stoljeće i za Osmanlije jer su se tada osvajale tvrđave. Zapravo on je bio živi svjedok i ove historije i svega onoga što se dešavalo na ovom podneblju pa je zbog toga i veoma važan, naglasila je Tezcan.

Evlija Čelebija je mnogo važnosti pridavao Bošnjacima, a prvi prijevod Sejahatname na bosanski jezik je uradio Sejfuddin Kemura i objavio ga u Glasniku Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine, 1908. godine.

komentari (0)