Na inicijativu Turkiye: Međunarodni dan nultog otpada obilježava se širom svijeta

Prihvaćen od strane Generalne skupštine UN-a nakon prošlogodišnjeg prijedloga Turkiye 'Međunarodni dan nulte otpada' sada se obilježava širom svijeta

MAGAZIN 30.03.2023, 09:31 30.03.2023, 09:44
Na inicijativu Turkiye: Međunarodni dan nultog otpada obilježava se širom svijeta
© Ured za kulturu i turizam Ambasade Republike Turkiye

Prošle godine Republika Turkiye je podnijela prijedlog Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija (UN) za borbu protiv klimatskih promjena i uspostavljanje planova održivog razvoja. Nakon odluke Generalne skupštine UN-a, 30. mart se sada obilježava kao Međunarodni dan bez otpada širom svijeta. UN je proglasio međunarodni dan s Turkiye kao glavnim prezentatorom i 105 zemalja kao ko-prezentatorima.

Kroz svoj „Zero Waste“ projekat, Turkiye se ističe kao uzor u svim ekološkim projektima i projektima zaštite prirode u svijetu. Cilj projekta je spriječiti nastanak otpada, efikasnije koristiti resurse, spriječiti ili minimizirati nastanak otpada preispitujući uzroke, te odvojeno prikupljati i obnavljati otpad.

Principi održivosti turske kuhinje inspirišu svijet

Filozofija „zero-waste“ nastoji eliminisati otpad iz svih aspekata života uključujući i kulinarske prakse. „Kuhinja bez otpada“ koja je imperativ današnjice, generacijama je motiv turske kuhinje.

Turska kuhinja zasnovana je na nerasipanju hrane, nudi rješenja za korištenje svih elemenata biljnog i životinjskog materijala. Na turskim trpezama u fokusu su jela napravljena od prirodnih i organskih sastojaka te veganska i vegetarijanska kuhinja. Gotovo svako jelo u raznolikom asortimanu turske kuhinje koristi sastojke bez rasipanja. Na primjer, brojna jela se prave od starog hljeba, ostaci riže postaju supa ili pita od riže.

Za pravljenje dolme, unutrašnjost tikvica ili patlidžana se uklanja, ali se nikada ne baca, pretvarajući se u drugi okus. Tradicionalne kuhinje i jela koje poslužuju porodice na velikim okupljanjima vijekovima su bile temelj održivog i skladnog postojanja na ovim prostorima.

Održivi turizam u Turskoj

Turkiye je također dala primjer svijetu formiranjem Nacionalnog programa održivog turizma i potpisivanjem sporazuma o saradnji sa vrhunskom svjetskom platformom za okoliš i održivost - Globalnim vijećem za održivi turizam (GSTC). S ciljem restrukturiranja turističke industrije u naredne tri godine u okviru Sporazuma, Turkiye je prva zemlja u svijetu koja je na taj način pristupila turizmu te sa vladom razvila nacionalni program održivog turizma.

Program koji je pokrenut prošle godine ima za cilj maksimizirati društvene i ekonomske koristi za lokalno stanovništvo, unaprijediti kulturno naslijeđe i zaštititi biodiverzitet, ekosisteme i prirodne ljepote uz smanjenje zagađenja i očuvanje resursa. U okviru Programa održivog turizma, koji je prvobitno kreiran za smještajne objekte, očekuje se da će postepena tranzicija biti završena do 2030. Zahvaljujući efektivnom planiranju održivosti, smještajni objekti se podstiču da dosljedno poboljšavaju svoje napore u pogledu održivosti. U tom kontekstu, i putem upute Ministarstva kulture i turizma od 15. novembra 2022. godine, svi smještajni objekti u Turkiye moraju do kraja 2023. godine dobiti verifikaciju Prve faze održivog turizma, navodi se u saopštenju Ureda za kulturu i turzam Ambasade Republike Turkiye. 

komentari (0)