Nacionalni park Kruger: Safari u najstarijem i jednom od najvećih rezervata za divlje životinje u Africi

Na površini od 19.485 kilometara kvadratnih žive gotovo sve vrste divljih životinja, uključujući velike mačke, razne vrste antilopa, slonove, nosoroge i krokodile.

MAGAZIN 10.04.2022, 15:00
Nacionalni park Kruger: Safari u najstarijem i jednom od najvećih rezervata za divlje životinje u Africi
© AA

Južnoafrički Nacionalni park Kruger je najstariji i jedan od najvećih rezervata za divlje životinje u Africi, a većina zaljubljenika u safari smatraju ga i najboljim mjestom za taj vid turističke pustolovine.

Smješten je na istoku Južnoafričke Republike na njenim granicama sa Mozambikom i Zimbabveom. Dug je 360 kilometar i širok 65.

Na površini od 19.485 kilometara kvadratnih žive gotovo sve vrste divljih životinja, uključujući velike mačke, razne vrste antilopa, slonove, nosoroge i krokodile.

Park je osnovan daleke 1926. godine i ime je dobio po Paulu Krugeru, južnoafričkom predsjedniku koji je tu funkciju obnašao početkom 21. stoljeća i u periodu realizacije tog projekta.

Prema podacima Uprave za nacionalne parkove Južnoafričke Republike (SANPARKS), u Nacionalnom parku Kruger živi 248 vrsta sisavaca, 505 vrsta ptica i 118 vrsta gmizavaca.

Park je među rijetkim koji se mogu pohvaliti time da su dom lavova, leoparda, crnih nosoroga, afričkih slonova i afričkih bivola, grupe sisavaca koja je poznata pod nazivom “Afrička petorka velikana“.

Afrički divlji pas, gepard, pjegava hijena, žirafa, zebra, antilopa, impala i krokodil su također među ostalim istaknutim stanovnicima parka.

U parku, koji ima bujnu vegetaciju, također se nalazi i blizu 2.000 različitih vrsta biljaka i drveća.

Park je dobro ograđen sa uređenom putnom infrastrukturom za safari putovanja. Dnevna karta košta nešto manje od 30 dolara, a posjetioci na safari mogu doći i vlastitim automobilima. Tu je i 14 kampova sa vodičima.

Unutar kampa postoji i bogata ponuda prenoćišta, koja uključuje ponudu od šatora, bungalova, do luksuznih hotela i vila.

Direktor komunikacija SANPARKS-a Isaac Phaahla rekao je za AA da je strogo zabranjeno izlaziti iz vozila ili hodati tokom safarija, osim za posebne vođene pješačke ture.

Phaahla je rekao da su osjetljivi po ovom pitanju jer izlazak iz vozila može dovesti do napada divljih životinja te je dodao da je najbolje vrijeme za odlazak na safari turu rano ujutro i poslijepodne.

Direktor marketinga SANPARKS-a Nhaahla Themba istakla je da je park prevelik da biste ga posjetili u jednom danu, piše AA.

- Kada dođete ovdje, nemojte očekivati ​​da ćete obići cijelo područje. Jer to je nemoguće. Potrebno vam je najmanje tri dana da uživate u ovom mjestu, dodala je ona.

Themba je također podsjetila da ovo mjesto nije zoološki vrt u smislu viđanja životinja te je dodala da se posjetioci moraju na okolinu, a da će ih “velika petorka“ sama doći na vidik.

Ističući da prihodima od objekata u parku podmiruju finansijske potrebe parka, Themba je rekao: "Turisti koji posjete ovo mjesto ne samo da se ovdje zabavljaju, već i pomažu da ovaj park opstane", rekao je.

komentari (0)