Najbolji filmovi iz regiona na Mostar film festivalu

MAGAZIN 07.10.2021, 16:38 07.10.2021, 16:40
Najbolji filmovi iz regiona na Mostar film festivalu
© AA

Mostar film festival i ove godine će okupiti regionalne zvijezde, kao i zaljubljenike u filmsku umjetnost. Petodnevni program festival počet će u četvrtak, 28. oktobra, a zbog pandemije koronavirusa čiji se tok ne može predvidjeti, te sigurnosti građana i reakcija na prošlogodišnji festival, posjetioce i ove godine očekuje autokino - atrakcija na otvorenom koja je prošle godine oduševila publiku.

- Festival ćemo otvoriti filmom ‘A bili smo vam dobri’ u kome je Pozorišno-filmsko udruženje Oktavijan koproducent. Uradili smo i dugometažne igrane filmove sa kojima smo neke od ranijih festivala otvorili, tako da želimo nastaviti istu praksu. Trenutno snimamo film ‘Vampir s Miljacke’. Smatram da smo složili izvrstan program sa najboljim filmovima u regionu. Pet naslova je iz Srbije, tri iz Hrvatske i po jedan iz Slovenije i Bosne i Hercegovine, izjavio je direktor Festivala Slaven Knezović, javlja AA.

Neki od filmova u takmičarskom dijelu programa koji će se prikazati u terminima od 20 i 22 sata u auto kinu su “Nebesa“, “Lihvar“, “Zastoj“, “Te mračne noći“, “Po tamburi“.

Dokumentarni i studentski program, kao i kratki film bit će prikazani u velikom amfiteatru Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru u petak, 29. oktobra, i ponedjeljak, 1. novembra. Od šest dokumentarnih filmova, dva su dio festivala posvećenog velikanima domaće i regionalne glazbene scene.

Svoja studentska filmska ostvarenja prikazat će studenti Filmskih akademija iz Zagreba, Novog Sada, Cetinja i Sarajeva, a bit će održane i Masterclass radionice.

Ostale masterclass radionice sa svim studentima, također u online formatu, održat će Branka Bešević Gajić, Anila Gajević i Jasmin Duraković.

Članovi žirija ove godine su Branka Bešević Gajić, filmska i televizijska redateljica, Anila Gajević, direktorica kasting agencije ”Zona“ i Nedžad Ibrahimović, književnik, književni i filmski kritičar, scenarist i autor dokumentarnih filmova.

komentari (0)