Najbolji svjetski piloti na Evropskom paraglajding prvenstvu u Nišu

Meteorološka prognoza za prethodni letački dan nije bile najpovoljnija, ali to nije omelo pilote da daju sve od sebe

MAGAZIN 31.07.2022, 09:56
Najbolji svjetski piloti na Evropskom paraglajding prvenstvu u Nišu
© AA

Na 16. Evropskom prvenstvu u paraglajdingu u disciplini prelet, koje se u Nišu (Srbija) održava od 25. jula do 6. augusta, okupilo se 130 najboljih pilota iz tridesetak država Evrope, ali i Japana, Ekvadora i Brazila. 

Nastoje da za što kraće vrijeme dostignu cilj koji može biti i 120 kilometara daleko od poletišta u predjelu Niške banje i Sićeva.

Dnevni zadaci takmičarima su poznati tek ujutru, pred samu trku, a postavljaju se zavisno od vremenskih prilika. Sa poletišta Koritnik i Višegrad, piloti mogu da lete ka Pirotu i Dimitrovgradu, Knjaževcu i Zaječaru ili Leskovcu i Vranju. Letovi dugi od 80 do 120 kilometara, uz pronalaženje termičkih stubova za postizanje visine, odvijaju se na 800 do 2.500 metara i mogu da traju od tri do pet sati.

Meteorološka prognoza za prethodni letački dan nije bile najpovoljnija, ali to nije omelo pilote da daju sve od sebe.

„Previše je vjetrovito danas, što nije baš idealno, ali se nadam najboljem“, rekao je Michael Sommerauer Somi iz Austrije, koji leti od svoje 11. godine, a u ovom momentu na live rankingu zauzima 21. poziciju.

Kako objašnjava direktor takmičenja Goran Miškovski iz Sjeverne Makedonije, ovo Evropsko prvenstvo je prva kategorija takmičenja i održava se jednom u dvije godine. Za razliku od Svjetskog kupa, gdje je konkurencija individualna, ovdje se nadmeću državni timovi. Neophodno je da država domaćin ima odgovarajuće uslove, piše AA. 

„Ovakva takmičenja putuju gdje meteorološke prilike odgovaraju za ovaj sport, gdje su uslovi i planinski, i dolinski, gdje je to spojeno u priču koja nama odgovara, gdje imamo razvoj oblaka koji nam treba i tu ružu vjetrova. Ove godine se uložilo puno više napora nego uobičajeno da se napravi infastruktura, nadstrešnice, da budu uređena poletišta i sletišta. Organizacija je na visini“, govori Miškovski.

Da sve protekne u najboljem redu, brine organizacioni tim više od 60 stručnjaka za vazduhoplovni sport. Takmičenje organizuju Vazduhoplovni savez Srbije i Paraglajding klub Grunf iz Niša, a nadgledaju delegati iz međunarodne vazduhoplovne organizacije – FAI, međunarodni žiri i sudije.

Ko su šampioni bit će poznato 6. augusta, posle 11jedanaest letačkih dana.

komentari (0)