Najmanja čajdžinica na svijetu služi više od 100 godina

Vlasnik lokala Derviš kazao je da neki gosti ostavljaju bakšiš, koji on kasnije usmjerava beskućnim ženama i djeci bez roditeljskog staranja

MAGAZIN 17.06.2022, 15:31 21.06.2022, 11:42
Najmanja čajdžinica na svijetu služi više od 100 godina
© AA

Čajdžinica u Teheranu, glavnom gradu Irana, velika svega dva metra kvadratnih, otvorena je 1918. godine. 

Čuvena Velika tržnica u Teheranu između ostalog sadrži i čajdžinicu koja se kao 'najmanja čajdžinica na svijetu' nalazi na Listi nacionalne kulturne baštine Irana. 

Čajdžinicu, koja se već 80 godina nalazi u vlasništvu porodice Mebhutiyan već 15 godina vodi Kazim Derviš, a posao je naučio od svoga oca Hadži Alija Mebhutiyana.

Derviš u čajdžinici služi čaj od šafrana, cimeta, mente, kardamoma i ruže kao i tursku kafu, a mladim parovima koji posjete njegov lokal služi poseban čaj koji se zove "Cay-i Mehribani" te im poklanja biser na koji je isklesana riječ "ljubav".

Šezdesetčetverogodišnji Kazim Derviš se nije nikada ženio, pa njegova gesta prema zaljubljenim parovima nekada nailazi na čudne reakcije.

Ispričao je kako se pored posla bavi planinarenjem, čemu, kako kaže, duguje mladoliki izled i energiju. 

Derviš je kazao da neki gosti ostavljaju bakšiš, koji on kasnije usmjerava  ženama beskućnicama i djeci bez roditeljskog staranja.

- Ovaj posao radim zato što ga volim. Cijena čaja je 15 hiljada tomana (1 KM) a kada je neko u potrebi cijenu spuštam i do 500 tomana, rekao je Derviš.

Čajdžinicu posjećuju i strani turisti a među njima je i Roman Sultanov koji je došao iz Rusije. 

- Iznenadio sam se informacijom da se najmanja čajdžinica na svijetu nalazi u Velikoj tržnici u Teheranu, istakao je Sultanov. 

Izvor: AA / Prijevod: Balkan News

komentari (0)