Narman vilini dimnjaci kod Erzuruma: Mjesto koje plijeni pažnju

Posjetioci vilinih dimnjaka Narman osim šetnje mogu učestvovati na biciklističkim turama i konjičkim safarijima

MAGAZIN 30.05.2022, 14:53
Narman vilini dimnjaci kod Erzuruma: Mjesto koje plijeni pažnju
© Diliris postasi

Vilini dimnjaci u četvrti Narman kod turskog grada Erzurum očekuju svoje posjetioce. Smješteni 94 kilometra od centra grada, Narman vilinski dimnjaci privlače pažnju svojom crvenom zemljom i geološkom strukturom.

Posjetioci vilinih dimnjaka Narman osim šetnje mogu učestvovati na biciklističkim turama i konjičkim safarijima.

Yaren Ceylan, menadžer Narman vilinih dimnjaka, kazao je kako su dimnjaci jedno od važnih turističkih područja grada.

- Dolaskom proleća došlo je do značajnog povećanja broja domaćih i stranih turista koji ovde dolaze. Jedan od najvažnijih faktora ovo je povećanje kulturnih vrijednosti u Erzurumu. Kako su ulaganja ovdje i u  vodopad Tortum porasla, broj domaćih i stranih turista se povećao, kazao je Ceylan.

Prema riječima Ceylana, Narman viline dimnjake posjetili su turisti iz Italije zatim Meksika i Japana.

- Zbog porasta karavanske kulture, ovakva mjesta su danas sve preferiranija. Pošto imamo i kampove, mogu doći i odsjesti i napraviti jednodnevne izlete. Vikendom ugostimo 400500 domaćih i 100-200 stranaca, priča Ceylan.

Osim toga, priča on, planirano je održavanje brojnih aktivnosti.

- Generalno se razmatraju kampovi kao što su turniri u fudbalu i odbojci. Počeće naše ATV ture, tako da mislim da će doći više ljudi. Mjereno je da se padobranom ide odozgo, ali mjerenja će biti ponovo jer nije jasno jer je zimska sezona duga.Posle toga ce se doneti definitivno resenje.Ljudi kada stignu mogu da pocnu dan sa doruckom i obilaze okolicu,degustiraju kebab,kadaif i punjeni sir.Oni koji zele da imaju dobar provod može doći ovdje, kazao je Ceylan.

Jedan od posjetilaca Mahmut Taškin, kazao je kako je tu dolazio i ranije.

- Ranije kada sam dolazio nije bilo objekta, sada je jako lijepo. Osoblje nas je veoma lijepo ugostilo. Svakako preporučujem svim našim građanima i fotografima da dođu i vide. To je prirodno čudo, kazao je Taškin. 

Izvor: Diliris Postasi

komentari (0)