Nastupi BiH na Euroviziji i Turkoviziji: Od "Sva bol svijeta" na Euroviziji, do "Džehve" na Turkoviziji

Turkovizija 2021. godine trebala bi se održati u azerbejdžanskom gradu Šuša, koji je nakon 40 godina armenske okupacije oslobođen.

MAGAZIN 15.11.2021, 12:16 15.11.2021, 12:44
Nastupi BiH na Euroviziji i Turkoviziji: Od "Sva bol svijeta" na Euroviziji, do "Džehve" na Turkoviziji

Bosna i Hercegovina započela je svoje takmičenje na Eurosongu 1993. godine, kada je našu zemlju i pakao kroz koji prolazi, predstavio Fazla sa pjesmom „Sva bol svijeta“. Fazla je na tom takmičenju završio na 16. mjestu sa 27 osvojenih bodova. Godinu poslije Bosnu i Hercegovinu predstavlja duet Alma Čardžić i Dejan Lazarević sa pjesmom „Ostani kraj mene“. Čardžić i Lazarević su Bosnu i Hercegovinu odveli na 15. mjesto sa 39 bodova.

Davorin Popović, sa pjesmom „ Dvadesetprvi vijek“, Bosnu i Hercegovinu na Eurosongu 1995. Godine odvodi na 19. mjesto, dok nakon njega Amila Glamočak 1996. godine sa pjesmom „Za našu ljubav“ osvaja 22. mjesto. Godinu poslije nje Alma Čardžić i pjesma „Goodbye“, osvaja 18. mjesto, dok 1998.godine Bosna i Hercegovina nije imala predstavnika.

Već 1999. Godine, Bosna i Hercegovina na Eurosong šalje Dinu Merlina i Beatrice, Francuskinja sa kojom je izveo pjesmu „Putnici“ i ušao u top deset, te osvojio sedmo mjesto.  Opet, 2000. Godine Bosna i Hercegovina nije imala svog predstavnika. Naredna 2001. godina obilježena je Ninom Pršešom i pjesmom “ Hano „ sa kojom se BiH plasirala na 14. Mjesto. Nakon toga, Maja Tadić sa pjesmom „Na jastuku za dvoje“ osvaja 15. mjesto a Mia Martina „Ne brini“ završava na 16. mjestu.

U Istabulu 2004. Godine Bosnu i Hercegovinu na Eurosongu predstavljao je Fuad Backović Deen i sa pjesmom „In the disco“, završio na devetom mjestu.

Poslije Deena, Bosnu i Hercegovinu predstavila je grupa Feminnem sa pjesmom „Call me“, koja je sa osvojenih 79 bodova završila na 14. mjestu, pa je BiH naredne godine morala u polufinale.  Te, 2006. godine, uspjeh Bosne i Hercegovine na Eurosongu, upisan je zlatnim slovima. BH predstavnik Hari Varešanović sa svojim bendom „Hari Mata Hari“, i baladom „Lejla“, koju je pisao Željko Joksimović i Fahrudin Pecikoza, završio je na drugom mjestu u polufinalu, dok je u finalu Bosna i Hercegovina i Lejla završila na trećem mjestu. Harijeva „Lejla“ proglašena je i najboljim skladom 51. Takmičenja za najbolju pjesmu Europe.

Poslije Harija Varešanovića, BiH je, 2007. godine, predstavljala Marija Šestić sa pjesmom “Rijeka bez imena“ te takmičenje okončala sa 109 bodova i 11. mjestom. Godinu poslije, BiH je predstavljao Laka i pjesma „Pokušaj“ koja je u polufinalu bila na devetom mjestu, dok je u finalu osvojio 10. mjesto.

U Moskvi, na Eurosongu 2009. godine, Bosnu i Hercegovinu predstavljala je grupa Regina sa pjesmom „Bistra voda“, sa kojom je BiH ušla u finale kao trećeplasirana a u finalima Regina je osvojila deseto mjesto.

Mladi Vukašin Brajić sa pjesmom „Thunder And Lightning“ 2010. godine osvojio je 17. mjesto. Godinu poslije, 2011; Dino Merlin je ponovo predstavljao Bosnu i Hercegovinu. Ovaj put Merlin je sa pjesmom „Love In Rewind“, završio je na šestom mjestu.

Nakon Merlina, 2012. godine BiH je predstavljala Maya Sar sa pjesmom „Korake ti znam“, u polufinalu je osvojila šesto mjesto, dok je u finalu se plasirala na 18. mjesto.

Naredne tri godine, 2013; 2014 i 2015; Bosna i Hercegovina nije imala svog predstavnika na Eurosongu da bi se tek 2016. godine povratili na scenu i BiH predstavljali Dalal & Deen feat. Ana Rucner & Jala sa pjesmom“ Ljubav je“ i osvojili 11. mjesto.

Nakon toga Bosna i Hercegovina već šest godina nema svog predstavika na Eurosongu.  Sa druge strane, Bosna i Hercegovina imala je svoje predstavnike na Turkoviziji.

Tu je 2013. godine, Bosnu i Hercegovinu predstavljao Emir &Frozen Camels i Mirza Šoljanin sa pjesmom „Ters bosanka“. Na tom muzičkom takmičenju Bosna i Hercegovina je osvojila šesto mjesto.

Godinu poslije, 2014. Bosnu i Hercegovinu je predstavljao Mensur Salkić sa pjesmom „Šutim“, koji je osvojio 10. mjesto sa 176 bodova.

Naredne 2015. Godine, Adis Škaljo je Bosnu i Hercegovinu predstavljao na Turkoviziji sa pjesmom „Pa šta“, i osvojio  12. mjesto, dok je 2016. godine Armin Muzaferija sa pjesmom „Džehva“, Bosnu i Hercegovinu doveo na treće mjesto na takmičenju. 

Turkovizija 2021. godine trebala bi se održati u azerbejdžanskom gradu Šuša, koji je nakon 40 godina armenske okupacije oslobođen.

komentari (0)