Neobične situacije na izborni dan: Turčin ispred birališta u Ankari zaprosio djevojku

Mehmet Emin Ozbey ispred birališta u lokalnoj školi zaprosio je djevojku Gizem Esin tako što joj je pokazao improvizovani glasački listić sa zajedničkom fotografijom i pitao da li prihvata ponudu za brak

MAGAZIN 28.05.2023, 14:20
Neobične situacije na izborni dan: Turčin ispred birališta u Ankari zaprosio djevojku
© AA

U Turkiye se danas održava drugi krug predsjedničkih izbora, a na biračkom mjestu u prijestolnici Ankari zabilježena je i nesvakidašnja prosidba.

Mehmet Emin Ozbey ispred birališta u lokalnoj školi zaprosio je djevojku Gizem Esin tako što joj je pokazao improvizovani glasački listić sa zajedničkom fotografijom i pitao da li prihvata ponudu za brak.

Djevojka je vidno iznenađena, ali i presretna stavila pečat sa znakom "da" na listić sa zajedničkom fotografijom i potom ga ubacila u "glasačku kutiju".

Ozbey je nakon toga kleknuo te djevojci poklonio i vjerenički prsten, što su prisutni propratili aplauzom te im poželjeli sreću u daljem životu, piše AA. 

Djevojka je u izjavu novinarima kazala da je iznenađena i da nije očekivala baš ovakvu prosidbu.

"Da nam bude sa srećom, i nama i našoj državi, današnje glasanje. Već smo ionako uzbuđeni zbog izbora, a ovo je bilo dodatno iznenađenje", kazala je.

Ozbey je istakao da je sretan što je djevojka prihvatila ponudu za brak.

"Danas u svakom smislu vlastitim izborom odlučujemo o našoj sudbini. Doduše, ovo je bilo pomalo antidemokratsko glasanje jer je bio samo jedan kandidat i samo pečat 'da'. Važno je da je glasala. Jako sam sretan", kazao je Turčin šaljivo. 

Birališta širom Turkiye otvorena su jutros u 8.00 sati po lokalnom vremenu (7.00 sati po srednjoevropskom), čime je počelo glasanje u drugom krugu predsjedničkih izbora u ovoj zemlji.

Više od 64 miliona građana Turkiye s pravom glasa, u drugom krugu bira između aktuelnog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, kandidata Narodnog saveza, i kandidata opozicionog Nacionalnog saveza Kemala Kilicdaroglua.

U prvom krugu izbora održanom 14. maja, Erdogan je osvojio 49,5 posto glasova, a lider turske opozicije Kemal Kilicdaroglu, skupio je 44,89 posto glasova. Erdoganov Narodni savez predvođen vladajućom Strankom pravde i razvoja (AK Parti) osvojio je većinu u državnom parlamentu u prvom krugu.

komentari (0)