Njegošev mauzolej na Lovćenu najviši na svijetu: Mjesto na kojem počiva nekadašnji vladar Crne Gore

Mauzolej na Lovćenu privlači veliki broj posjetilaca, posebno u ljetnjim mjesecima

MAGAZIN 17.07.2022, 11:27 17.07.2022, 11:33
Njegošev mauzolej na Lovćenu najviši na svijetu: Mjesto na kojem počiva nekadašnji vladar Crne Gore
© AA

 Crna Gora je odavno na turističkoj mapi prepoznata kao zemlja koja pruža mogućnost uživanja na prelijepim plažama, ali i u netaknutoj prirodi u brojnim planinskim centrima. Ipak, ono po čemu je Crna Gora još bogata jesu i kulturno-istorijski spomenici. Mauzolej na planini Lovćen iznad Cetinja, posvećen misliocu, pjesniku, filozofu i vladaru Crne Gore Petru II Petroviću Njegošu, najviši je mauzolej na svijetu.

Nakon obilaska Cetinja, koje je historijski i kulturni centar Crne Gore, grad gdje su smješteni arhivi i muzeji, mjesto koje turisti obavezno posjećuju jeste mauzolej na Lovćenu. Izgrađen je između 1970. i 1974. godine po zamisli vajara Ivana Meštrovića. Smješten je na Jezerskom Vrhu, drugom po visini vrhu planine Lovćen.

Ovaj prepoznatljivi vrh ima veliki značaj za crnogorski narod, kao mjesto na kojem počiva heroj crnogorske istorije, nekadašnji vladar i filozof Petar II Petrović Njegoš, piše AA. 

Da bi se došlo do mauzoleja treba malo napora, jer se svaki posjetilac mora penjati uz 461 stepenicu, sve do ulaza u mauzolej. Na samom vrhu mauzoleja pruža se sjajan pogled na okolna brda, Boko-kotorski zaliv, Skadarsko jezero...

U predvorju Njegoševog mauzoleja se nalaze dvije karijatide koje predstavljaju žene u narodnoj nošnji, a teške su po 7,5 tona. U pročelju mauzoleja je smještena figura Njegoša, napravljena od granita, koja je teška oko 28 tona i visoka 3,74 metra.

Mauzolej na Lovćenu privlači veliki broj posjetilaca, posebno u ljetnjim mjesecima. Tokom studijske posjete novinara, bilo je primjetno da i veliki broj stranaca dolazi da obiđe ovaj spomenik.

komentari (0)