Noć kina u Sarajevu: Besplatan ulaz u sarajevska kina

Svako od kina pripremilo je poseban program za Noć kina od 17 sati do ponoći, za sve generacije

MAGAZIN 22.12.2022, 10:26
Noć kina u Sarajevu: Besplatan ulaz u sarajevska kina
© AA

Sarajevo grada filma UNESCO-a kao poklon publici organizuje Noć kina, koja će omogućiti publici besplatan ulaz u kina u Sarajevu u utorak, 27. decembra od 17 sati do ponoći. U vrijeme novogodišnjih praznika, Noć kina će na jednu noć otvoriti vrata sarajevskih kina i omogućiti građanima Sarajeva i turistima besplatno uživanje u filmovima. 

Na Noć kina, 27. decembra, od 17 sati do ponoći, publika će moći uživati u besplatnim programima u kinima u Sarajevu: u kinu Meeting Point, Kinoteci BiH, Centru za omladinu i djecu - Grbavica, u Domu kulture Ilidža - kinu Igman, kinu Novi Grad, Free Kinu Valter i Cineplexxu Sarajevo.

Svako od kina pripremilo je poseban program za Noć kina od 17 sati do ponoći, za sve generacije.

U kinu Meeting Point u utorak, 27. decembra, na programu su filmovi: "Balada" Aide Begić u 17 sati, u 19.15 sati "Praznik rada" Pjera Žalice, u 21.15 sati "Trougao tuge" Rubena Ostlunda.

U Kinoteci BiH na programu su filmovi: u 17 sati "Veliki diktator" Charlesa Chaplina, a u 19 sati "Trijumf volje" Leni Riefenstahl.

U Centru za djecu i omladinu u 17 sati "Balada" Aide Begić, u 19.15 sati "Praznik rada" Pjera Žalice i u 21.15 sati "Trougao tuge" Rubena Ostlunda.

U Domu kulture Ilidža - kinu Igman na programu su i 17 sati "Balada" Aide Begić, u 19.15 sati "Praznik rada" Pjera Žalice.

U kinu Novi Grad u 17 sati na programu je film "Šape gnjeva: Legenda o Hanku", a u 20 sati "Amanet" Mirze Begovića, piše AA.

U Free Kinu Valter program počinje u 19 sati, a na programu su filmovi: "Sarajevo 1920" - autor nepoznat, "Kruh naš svagdanji daj nam danas" Vlatka Filipovića, "Svjetska premijera" Slobodana Jovičića i "Afro - Kubanske igre" Pavla Jocića.

U Cineplexxu Sarajevo na programu su filmovi: "Trougao tuge" Rubena Ostlunda (17 i 19:40 sati); "I Wanna Dance with Somebody: Film o Whitney Houston" (u 20 sati); "Amanet" Mirze Begovića u 17:20 i 20:40 sati; "Praznik rada" Pjera Žalice u 18:20 i 19:20 sati; "Balada" Aide Begić u 18 i 20:20 sati; "Avatar: Put vode" Jamesa Camerona u 19 sati i "Dječak delfin" Mohammada Kheyrandisha u 17:40 sati.

Rezervacije ulaznica nisu moguće. Preuzimanje ulaznica je moguće samo na dan održavanja Noći kina, 27. decembra. Moguće je preuzeti tri ulaznice po osobi. Radno vrijeme blagajni je od 16 sati. Za projekcije u Cineplexxu ulaznice je moguće preuzeti od 24. decembra. Detaljnije informacije o filmovima su na web-stranicama kina i društvenim mrežama.

Noć kina održava se simbolično uoči dana kada su braća Lumiere održala prvu kino projekciju na svijetu, 1895. godine u Parizu.

Noć kina u Sarajevu osmišljena je po uzoru na francuski praznik filma - La Fete du Cinema, koji se uspješno održava 35 godina i okuplja veliki broj posjetilaca, gdje građani vjerno iščekuju praznik filma i posjećuju kina. Grad Sarajevo je zvanično proglašen gradom filma UNESCO-a 2019. godine.

Kao ponosni član globalne Mreže kreativnih gradova UNESCO-a, Grad Sarajevo kroz kreativnu oblast filma nastoji ponuditi bogate i raznovrsne kulturne i filmske sadržaje dostupne svim građanima i posjetiocima Sarajeva, podržavajući održavanje događaja Noć kina.

Pored Sarajeva, Mreža kreativnih gradova UNESCO-a obuhvata sljedeće gradove koji imaju status grada filma UNESCO-a: Bitola (Sjeverna Makedonija), Bradford (Velika Britanija), Bristol (Velika Britanija), Busan (Južna Koreja), Cannes (Francuska), Cluj-Napoca (Rumunija), Galway (Irska), Gdynia (Poljska), Łódź (Poljska), Mumbai (Indija), Potsdam (Njemačka), Qingdao (Kina), Rim (Italija), Santos (Brazil), Sofija (Bugarska), Sydney (Australija), Terrassa (Katalonija), Valladolid (Španija), Wellington (Novi Zeland) i Yamagata (Japan).

komentari (0)