Novi podaci SZO: Djeca pretila u većini zemalja Evrope

Većina djece (87 posto) širom evropske regije SZO provode najmanje jedan sat dnevno napolju, 43 posto djece svaki dan jede voće dok 34 posto djece svakodnevno jede povrće

MAGAZIN 08.11.2022, 11:42 08.11.2022, 12:47
Novi podaci SZO: Djeca pretila u većini zemalja Evrope
© AA/ilustracija

Pretilost kod djece u većini evropskih zemalja je i dalje visoka – 29 posto djece žive s prekomjernom težinom ili pretilošću, pokazuje novi izvještaj Svjetske zdravstvene organizacije (SZO).

Izvještaj COSI baziran je na podacima koje je Regionalni ured za Evropu SZO prikupio između 2018. i 2020. godine u 33 evropske zemlje analizirajući skoro 411.000 djeca u dobi između 6 i 9 godina.

Ukupno, 29 posto djece uzrasta između 7 i 9 godina u državama koje su učestvovale u izvještaju žive s prekomjernom težinom, a u ovoj grupi više je dječaka (31 posto) nego djevojčica (28 posto). 

- Službeni rezultati ukazuju da još uvijek jedno od troje djece žive s prekomjernom težinom ili pretilošću. Moramo ubrzati naš angažman po ovom pitanju, kako bi se smanjile ove brojke. Pod hitno je potrebno usvojiti nove politike koje će nam pomoći da preokrenemo trendove pretilosti kod djece, posebno nakon pojave pandemije COVID-19, koja se smatra opasnim pokretačem prekomjerne težine i pretilosti, izjavio je dr. Kremlin Wickramasinghe, vršilac dužnosti šefa Ureda za prevenciju i kontrolu nezaraznih bolesti pri Regionalnom uredu za Evropu SZO. 

U novom izvještaju COSI, u poređenju s prethodnim (2015-2017) došlo je do statistički značajnog smanjenja prekomjerne težine i pretilosti kod dječaka i djevojčica na Malti, kod dječaka u San Marinu i djevojčica u Italiji. Smanjen je trend prekomjerne težine i u Grčkoj, Italiji, Portugalu, Španiji i Sloveniji, u poređenju sa prvim izdanjem izvještaja koji je pokrivao period 2007.-2008. godina. Usprkos tome, trend prekomjerne težine i pretilosti je najviši u jugoistočnoj Evropi.

Prehrambene navike i fizička aktivnost

Izvještaj SZO bavio se i fizičkom aktivnošću djece. Prema njemu, većina djece (87%) širom evropske regije SZO provode najmanje jedan sat dnevno napolju. Kada je riječ o prehrani, 43 posto djece svaki dan jede voće dok 34 posto djece svakodnevno jede povrće. 

SZO upozorava da prekomjerna tjelesna težina i pretilost u djetinjstvu ugrožava zdravlje širom evropske regije što se povezuje s mnogim nezaraznim bolestima - od kardiovaskularnih bolesti do dijabetesa i raka.

U izvještaju su prvi put podaci iz Armenije, Njemačke (grada Bremena) i Izraela - zemalja koje su se tek pridružile Inicijativi SZO.

Danas jedno od troje djece školske dobi u pomenutoj regiji živi s prekomjernom težinom ili pretilošću.

Kako SZO definira pretilost i prekomjernu težinu? Na temelju dobi, težine i visine djeteta izračunava se antropometrijski pokazatelj Indeks tjelesne mase za dob (BMI/A) te se njegova vrijednost uspoređuje s referentnom srednjom vrijednosti rasta Svjetske zdravstvene organizacije iz 2007. godine. Vrijednost BMI/A izražava se kao Z-rezultat, što je rezultat koji opisuje koliko je mjerenje udaljeno od srednje vrijednosti. Ako je BMI/A Z-rezultat iznad 1, dijete je klasificirano kao dijete s prekomjernom težinom. Ako je vrijednost iznad 2, dijete se klasificira kao dijete koje živi s pretilošću.
 

komentari (0)