Novosadski astrofotograf ljubav pretočio u knjigu: Milošev priručnik za gledanje u nebo

MAGAZIN 18.07.2022, 09:02
Novosadski astrofotograf ljubav pretočio u knjigu: Milošev priručnik za gledanje u nebo
© AA

Kada je prije više od decenije nekadašnji političar, pokrajinski poslanik Miloš Gagić kupio teleskop, vjerovatno nije ni pomišljao da će mu gledanje u zvijezde postati više od hobija, s tim da je svoju strast prema posmatranju svemira kanalisao kroz astrofotografiju, a odnedavno i kroz knjigu-vodič za izradu astrofotografije.

Danas je Gagić predsjednik udruženja astronoma "Kosmos" i pasionirani posmatrač svemira koji dokumentuje na fotografijama čija se izložba očekuje s početka jeseni.

Prvi teleskop, kako kaže, kupio je 2009. godine, a dječija fascinacija svemirom i zvijezdama ponovo je oživjela u njemu i počeo je da se bavi posmatračkom astronomijom i osvajao nagrade na takmičenjima koja su se organizovala u okviru astronomskih kampova, a nekoliko godina kasnije je kupio i opremu za astrofotografiju i počeo da fotografiše noćno nebo.

"Upravo ti objekti koje sam tražio teleskopom na ’Mesjeovom maratonu’, postali su i prvi koje sam fotografisao", navodi Gagić za AA.

Deceniju kasnije kolekcija fotografija je rasla, ali i njegovo znanje. Osim o fotografiji, snimanju i obradi, naš sagovornik je za nešto više od decenije unaprijedio i znanje o astronomiji. Uz svaku fotografiju galaksija, zvijezda, maglina, ide i duga priča o tome. Jer nebesko prostranstvo i zvijezde koje se vide na noćnom nebu nisu isti za običnog posmatrača i astrofotografa. Iza toga stoje godine učenja. I, kako kaže, još uči.

"Na početku, bukvalno, nisam imao pojma ni o čemu. Nisam znao ni kako se postavlja teleskop. I sad dosta učim. Sigurno nekoliko sati svakodnevno provedem učeći o astrofotografiji i astronomiji, ali ja to volim. Iako sam profesor istorije po obrazovanju i nemam nikakve veze s prirodnim naukama, od trenutka kada sam kupio teleskop počeo je da me oduševljava taj prizor. I dan danas je tako. A kad krenem da radim astrofotografiju i izvlačim neke detalje - e to je poseban doživljaj", napominje Gagić.

On ukazuje da svako ko želi da se ozbiljnije bavi fotografisanjem nebeskih tijela i da bi imao kontinuitet u radu, potrebno je da ima kvalitetnu opremu, da ima gdje da je smjesti, jer veliki teleskopi ne mogu da se nose tek tako.

"Ima više vrsta astrofotografije. Svima koji žele time da se bave preporučujem im da krenu od svojih objektiva i da probaju da nabave motorizovani stativ koji kompenzuje rotaciju Zemlje. I da se čitavog života bave tom vrstom fotografija neće moći da zadovolje sve potrebe. Bez obzira što su te fotografije snimljene, mi u obradi dođemo do toga da možemo napraviti svoj doživljaj svemira. Mi ne znamo kakve su prave boje svih tih objekata. Kad gledamo svemir, naše oko ne vidi boje, ali svaki aparat koji radi duge ekspozicije može da uhvati boje nekih nebeskih objekata. A pretpostavljamo da su boje svemira roze, ljubičaste i crvene koje predstavljaju vodonik i zelena koja predstavlja kiseonik. To je ono što smo vidjeli iz palete teleskopa Habl", pojašnjava Gagić.

Kako objašnjava, za razliku od običnog fotografisanja, fotografisanje neba traži potpuno drugačiji pristup, jer se čitavu noć snima jedna fotografija nebeskog objekta. Blenda je otvorena dugo i pravi se više snimaka koji se onda uklapaju u jednu sliku. Nekada se, u zavisnosti od vremenskih prilika, jedan objekat snima i više dana. Neki snimci budu neupotrebljivi ukoliko u trenutku snimanja kroz kadar prođe satelit. Sama procedura spajanja snimaka u jednu fotografiju je delikatan proces, a iz želje da za Astronomski magazin čitaocima napiše kratak vodič za obradu astrofotografija nastala je i knjiga na 254 strane koja se u elektronskom izdanju može besplatno preuzeti s internet stranice magazina.

Naglašava i da je astronomska zajednica veoma značajna za svakog ko želi da se uputi u tu temu, i da je upravo saradnjom sa astronomima, astrofotografima iz zemlje i regiona usavršavao svoje znanje i vještine, a na astronomskim kampovima na kom se sabiraju posmatrači neba iz čitavog regiona razmjenjuje iskustva i nova saznanja.

Trenutno je uključen u projekat "Elektra", zajednički projekat Prirodno-matematičkog fakulteta iz Novog Sada, tri astronomska društva iz Novog Sada: "Kosmos", "Lira" i "Novi Sad" i opservatorije u mađarskom gradu Baja. Cilj projekta je da se skrene pažnja koliko noćno nebo može biti i turistička atrakcija, a ne samo prirodna ljepota.

"Oprema ne mora biti previše skupa, ali je potrebno tamno nebo. Najbolje fotografije nastaju na tamnim mjestima. Jer, koliko god da imate velik teleskop i dobru kameru, potrebno je tamno nebo. A sve ga manje vidimo. Dobra stvar je što u Vojvodini postoje takva mjesta, a pogotovo u Srbiji oko Tare i Priboja. Evropa više ne vidi mlječni put, jer je svjetlosno zagađenje uzelo maha. Mi ga još vidimo, ali je važna borba za tamno nebo. Nadamo se da će se neko od nadležnih sjetiti da donese set zakona kojim bi se regulisalo kako treba da izgleda rasvjeta, pogotovo rasvjeta u blizini nacionalnih parkova i zaštićenih područja. Jer to svjetlosno zagađenje utiče i na životinjski svijet", ističe Gagić.

Iz opservatorije u Mladenovu, nedaleko od Bačke Palanke, nastale su mnoge Gagićeve astrofotografije, a ovaj objekat koji je sagradio uz pomoć prijatelja okupljalište je mališana, ali i odraslih koji žele da posmatraju noćno nebo. Jer što je duža noć, više je prilike da se posmatra i fotografišu zvijezde i sazviježđa. Kako kaže, za razliku od centra naše galaksije, Mlječnog puta, naša komšijska galaksija Andromeda s kojom ćemo se, predviđaju astronomi, sudariti na nekoliko milijardi godina, može se lijepo vidjeti i uslikati preko teleskopa.

"Oblaci prašine i gasa formirali su zid zbog čega ne može vidjeti centar naše galaksije. Međutim, da tog zida nema, vjerovatno bi ovjde bio vječni dan", objašnjava Gagić.

Za astronome i pasionirane posmatrače neba, revolucionarne fotografije donio je novi teleskop Džejms Veb. Jer zahvaljujući analizi fotografija, nauka dolazi do određenih saznanja.

"Iz prvih fotografija vidjeli smo da je potvrđeno postojanje tog gravitacionog sočiva koje je Ajnštajn predvidio, da će neko masivno tijelo da zakrivljuje prostor i da omogućava da svjetlost prođe od nekih udaljenijih objekata. Kada analizirate Vebovu fotografiju vidite da se iza te galaksije koje je snimljena nalazi još neka udaljenija galaksija i vidimo njene crtice, jer je galaksija ispred nje salomila svjetlost", kaže Gagić.

On dodaje da su prve fotografije novog Džejms Veb teleskopa otkrile dosta toga novog, ali da će za amatersku fotografiju nebeskog prostranstva uvijek biti mjesta.

"Bilo je slučajeva da su amateri koji su fotografisali običnim kamerama otkrili komete, nekoliko astrofotografa iz Australije to i dan-danas rade. I bez obzira koliko nam je oprema skromna, fotografija može biti predmet izučavanja", napominje Miloš Gagić.

Osim fascinantnih prizora zvijezda i sazviježđa, našeg sagovornika interesuje da li, možda, i nas isto neko posmatra s neke udaljene planete u nekoj udaljenoj galaksiji beskrajnog nebeskog prostranstva. Ali, posmatranje svemira naveo ga je na još jedan zaključak.

"Svemir je ogroman. I kada to vidite, shvatite koliko smo mali i beznačajni. Ne mi kao pojedinci, već i naša planeta. U svemiru je sve u redu. Tu su ciklični procesi koji postoje - rađanje, stvaranje, trajanje i nestajanje. I ponovo iz tog nestalog se stvara nešto novo. Ko misli da je kosmos mirno mjesto, grdno greši. Ima eksplozija, zračenja… i sve je u pokretu. Počev od toga da se Zemlja okreće oko svoje ose i oko Sunca, pa se Sunce kreće oko centra galaksije. To je jedan svemirski ringišpil. Svemir je lijep. I u to može da se uvjeri svako ko uveče podigne glavu i pogleda gore", zaključuje Gagić.

komentari (0)