O medvjediću Pončiku u Turkiye se brinu dobri ljudi

MAGAZIN 08.03.2022, 14:59 08.03.2022, 15:03
O medvjediću Pončiku u Turkiye se brinu dobri ljudi
© AA

Medvjedić imena 'Pončik', koji se prvo odvojio od majke, a kasnije izgubio i brata, pažljivo je zbrinut u rehabilitacionom centru u turskom gradu Sinopu ​​kako bi mogao da preživi.

Dva medvjeda, koje je prije 20-ak dana pronašao farmer u Kastamonu, a zatim ih je odveo na liječenje u Centar za spašavanje i rehabilitaciju divljih životinja Ministarstva poljoprivrede i šumarstva, 10. regionalne uprave za zaštitu prirode i nacionalne parkove u Sinopu. Jedan od njih nije preživio.

Proces zbrinjavanja i rehabilitacije drugog medvjedića, kojeg zaposleni zovu "Pončik", se nastavlja.

Beba "Pončik", koja se hrani posebnom ishranom u intervalima od tri sata i drži u toplom okruženju, drži se pod nadzorom veterinara 24 sata.

Orhan Çatalçam, direktor za zaštitu prirode i nacionalne parkove Ministarstva poljoprivrede i šumarstva, rekao je da je potraga za majkom mladunaca uzaludna i bez rezultata.

Ističući da jedno od mladunaca o kojima se brinu u centru nije moglo da preživi jer je dugo odvojeno od majčinog mlijeka, Çatalçam je rekao: "Naša druga beba medvjedić je dobrog zdravlja. On nema nikakvih problema."

- Naš medvjedić je potpuno otvorio oči. Proces hranjenja mlijekom se nastavlja. Veterinari se pažljivo brinu o Pončiku. Posebna dijeta se primjenjuje u intervalima od tri sata. Za sada nema nikakvih problema u njegovom zdravlju. Ugostit ćemo ga ovdje neko vrijeme, rekao je Çatalçam.

TRTHaber/Prevod: Balkan News

komentari (0)