Ogrtač turskog mistika star 600 godina

MAGAZIN 22.02.2022, 10:39 22.02.2022, 16:12
Ogrtač turskog mistika star 600 godina
© Printscreen

Ogrtač Hacı Bayram-ı Velija, koji je nosio dok je putovao kroz Anadoliju, prebačen je iz njegovog turbeta u Ankari u Muzej anadolijskih civilizacija. TRT Haber je po prvi put snimio ogrtač star 600 godina i laboratoriju u kojoj je proučavan.

Sufija i pjesnik Haci Bayram-ı Veli jedan je od najvažnijih vojnika Anadolije, koji je krenuo iz Ankare govoreći "Znao sam, našao sam, postao sam".

Turski mistik, vodio je skroman život noseći svoj ogrtač, koji je nosio cijeli život.

Oštećeni dijelovi ogrtača starog 600 godina bit će elegantno restaurisani i kasnije će biti izloženi u Muzeju anadolijskih civilizacija u Ankari.

Navodeći da ogrtač zauzima važno mjesto, direktor Etnografskog muzeja Ankara Ali Haydar Atalar je rekao da ogrtač turskog mistika zauzima važno mjesto kod njih.

- Ogrtač se nalazi među predmetima koje su derviši  koristili uglavnom u svrhu pobožnosti u mističkoj kulturi. Zauzima veoma važno mjesto jer postoje djela koja pokazuju da je ovaj svijet beznačajan i da je najvažnije dostići božansku ljubav, kazao je Atalar.

Iako su ovi artefakti iz 14. i 15. stoljeća oštećeni  tokom vremena, procesi rastauracije i konzervacije razlikuju se prema vrsti, vrijednosti i važnosti djela.

TRTHaber/Balkan News

komentari (0)