Olovke iz Alijevog dućana: Iračanin vlasnik više od milion vrsta olovaka iz različitog vremenskog perioda

MAGAZIN 03.10.2022, 16:17
Olovke iz Alijevog dućana: Iračanin vlasnik više od milion vrsta olovaka iz različitog vremenskog perioda
© AA

Iračanin Ali Mendelavi je u svojoj skromnoj radnji, u kojoj radi već 37 godina, sakupio više od milion hemijskih i grafitnih olovaka iz raznih vremenskih perioda.

Ali je u Saray Bazaaru u mjestu Al-Mutenebbiju, otvorio radnju pod imenom Sahaflar. To mu je, istakao je on, najprije bio hobi a onda kako se interesovanje za olovke povećavalo, tako je postao i profesija.

“Zaljubljenik u olovke„, kako ga mnogi nazivaju, na zidu svoje radnje posjeduje gotovo sve svjetski poznate brendove olovaka, poput „Mont Blanc“ i „Parker“.

Za njegovu radnju, brojni turisti koji ga posjete, kažu da liči na muzej te da dok borave u njoj putuju kroz historiju. Ali Mendelavi je rođen 1967. godine u provincij Diyala u Iraku. Nakon što je ostao bez oca došao je u Bagdad, u grad gdje je morao sam zarađivati kako bi prehranio porodicu.

- Imam šest sestara i morao sam da prehranim svoju porodicu jer sam jedini sin u kući,  rekao je Ali.

Ali je najprije, prisjeća se, olovke prodavao u maloj tezgi u Saray čaršiji.  Vremenom je iznajmio i radnju, u kojoj i danas radi, te se njegov hobi pretvorio u profesiju.

- Nakon što sam otvorio radnju, zainteresovao sam se za olovke i čak sam s vremena na vrijeme kupovao olovke posuđenim novcem. U svojoj radnji imam više od milion vrsta olovaka. U to vrijeme (1980-ih), olovka je imala veliki značaj u Iraku i svi od nastavnika do studenata, doktora i svih intelektualaca imali su kvalitetne olovke u džepu. Kada je počeo Iračko-iranski rat interesovanje za olovke u društvu je opadalo jer su ratovi negativno utjecali na kulturu društva. Želja za olovkama su mi dovodile ljude iz različitih dijelova društva, posebno studente i intelektualce.  Tako se povećavao moj društveni krug. Skupljao sam olovke onda kada su ih svi koristili, priča Ali.

Danas je, priča on, u Iraku pero slomljeno i ne piše.

- Važnost olovke u Iraku je izgubljena nakon američke invazije 2003. godine. Incident nošenja olovke, koja je simbol učitelja u Iraku, također je historija. Danas, naše pero u Iraku je slomljeno i ne piše, naglasio je Ali.

Navodeći da domaći i strani turisti koji dolaze u Bagdad često svraćaju u njegovu radnju,  Ali je kazao kako su olovke iz njegove radnje izvor osmijeha na licima ljudi.

-  Olovke kod mene u radnji skoro da liče na muzej. Ima ljudi koji žele da dođu i vide. Ove olovke su izvor osmijeha na licima ljudi. Britanski i japanski turisti i turisti iz Evrope došli su da posjeti moju radnju. Besplatne olovke dobijaju oni koji dođu u posjetu. Kada pitaju za cijenu, ja kažem da je cijena neprocenjiva. Ovo će imati visok moral i kulturu vrijednost u ljudima. Olovke organiziraju poslove društva i oblikuju naše živote, završava svoju priču Ali.

Izvor: AA/ Prijevod: Balkan News 

komentari (0)