Omer Borekći već godinama čuva zanat naslijeđen od djeda i oca: Proizvodi dibek kafu po tradicionalnoj recepturi
Ovaj dvadesetdevetogodišnjak naučio je zanat od oca, a kako bi sačuvao kulturno naslijeđe, kafu pravi tradicionalnim metodama koje su koristili njegov djed i otac.

Dvadesetdevetogodišnji Omer Borekći sa svojom porodicom u radionici u blizini turskog grada Burse proizvodi dibek kafu koja je sa svojim ukusom postala vrlo popularna.
Borekći radionicu vodi već deset godina a proizvodnjom kafe se bavi još od djetinjstva. Dnevno, priča Omer, proizvede 100 kilograma kafe te je šalje u gradove širom Turske, naročito u Istanbul i Izmir.
Omer Borekći, koji je već treća generacija u ovom zanatu, kazao je za AA da je posao naslijedio od svog djeda i oca Husejina Borekćija.
- Moj djed, koji je preminuo 1999. godine, radio je u brodogradilištima u Izmiru tokom svoje mladosti. Tada je prvi put probao Dibek kafu. Kada se vratio u Gediz, on je svojim majstorstvom iz brodogradilišta napravio mašinu za proizvodnju dibek kafe. Kasnije je počeo da proizvodi kafu, prisjetio se Omer Borekći.
Ovaj dvadesetdevetogodišnjak naučio je zanat od oca, a kako bi sačuvao kulturno naslijeđe, kafu pravi tradicionalnim metodama koje su koristili njegov djed i otac.
- Nakon 1,5 sata prženja, zrna kafe koja se isporučuju iz Brazila se tucaju u mašini mog dede sve dok se ne naulje. U uklesanom malteru, zrna kafe se tuku sa 100 kilograma hromiranim čeličnim čekićem oko 45 minuta. Tada se kafa dobija ukus. Mljevena kafa se svakodnevno nudi ljubiteljima kafe nakon prosijavanja u mašini za sijanje, priča Omer.
Kafu koju Omer proizvede koriste mnogi ugostitelji. Jedan od njih je i Ersan Yildiz vlasnik kafića u bazaru Gediz. On, kaže, istu kafu koristi već 30 godina i služi je svojim mušterijama. Mnogo ljudi je, dodaje sagovornik AA, dolazilo u njegovu radnju samo da probaju kafu.
I trgovac Mehmet Ali Karaoglan korisnik je kafe koju Omer pravi. Aroma dibek kafe, kaže Mehmet, nije se promijenila dugi niz godina i uvijek, govori on, taj ukus tjera goste da dođu u njegovu radnju i probaju.
AA/Balkan News